Honger!!!

Door de aanhoudende droogte komen veel dieren in grote problemen. Egels hebben zowel dorst als honger, omdat prooidieren zoals slakken en wormen wegkruipen. Op hun wanhopige zoektocht naar water verdrinken ze in sloten en vijvers waar ze niet uit kunnen of ze worden overreden. Ook zijn er veel zogende moeder-egels. We doen hier nogmaals een beroep op iedereen om een schaal water voor ze neer te zetten en als het kan ook wat kattenbrokjes of pinda’s.

Hier ziet u een filmpje van een egel die uit pure wanhoop een gewonde duif aanvalt en dat nog wel op klaarlichte dag. Overigens is de duif goed later opgevangen en verzorgd.

Donatie microscoop aan egelopvang

Met de donatie van een Olympus Microscoop helpt Polikliniek de Blaak de Egelopvang Zoetermeer om mestonderzoek te doen bij nieuw binnengebrachte egels. Met dit mestonderzoek kan een diagnose gesteld worden van de ziekte van de egel en de eventuele behandeling. Bij Polikliniek de Blaak zetten wij ons al bijna 30 jaar in voor de gezondheid van onze patiënten en wij vinden het bijzonder leuk dat wij nu ook een kleine bijdrage kunnen doen aan de gezondheid van de egels in Nederland.

Overhandiging van de microscoop door Stefan Schot namens de polikliniek aan Mieke van de Egelopvang Zoetermeer

Egels in de opvang juli 2018

15 juli

Gebracht door Dierenambulance Alphen aan de Rijn een egelvrouwtje dat gevonden is in Aarlanderveen. Mientje was wat uitgedroogd en had een aantal grote teken.

Vandaag is egeltje Mamsie (bij ons sinds begin juni) uitgezet bij de Nootdorpse plassen.

14 juli

Opgehaald: Benji. Een volwassen mannetje van 773 gram waarop vlooien en teekjes feestvierden. Dat feestje is afgelopen. We werken verder aan de pruttel en hoestbuien van Benji. Zoals zoveel egels nu zal hij ongetwijfeld ook inwendig de nodige parasieten hebben.

13 juli

Vanmiddag bracht Dierenambulance Den Haag een egel:  Dimitra,  een vrouwtje van 804 gram, had een dichtgeplakt oogje, vliegeneitjes, vlooien, maar vooral was ze vreselijk benauwd.  Iedere ademtocht was een gevecht. We hebben meteen de dierenarts gebeld. Ook de dierenarts was het er mee eens dat dit dier niet meer te redden was en Dimitra is geëuthanaseerd.

11 juli

Vandaag gebracht door Dierenambulance Den Haag: Hetty, een volwassen vrouwtje van 740 gram. Gevonden in Rijswijk. Ze heeft een prutteltje bij de ademhaling, maar verder is het een levendige egel met heldere kraaloogjes.

10 juli

Bella heeft het helaas niet gered. Ze begon vandaag te schudden en krampachtige bewegingen te maken. Ze is nog haastig naar de dierenarts gebracht en die heeft het nog met medicatie geprobeerd maar een uur later was ze overleden. We weten niet wat haar mankeerde, misschien toch gif.

9 juli

Vanavond werd Bella nog gebracht door Dierenambulance Den Haag. Mager, uitgedroogd en heel koud. Ze zit nu op een warmtematje en ze eet en drinkt goed.

Vandaag kwam een egeldametje uit Wassenaar binnen, Juliet. Ze heeft tandproblemen en is mager en uitgedroogd. Ze heeft en infuusje gehad en moet nu gaan eten. Voor de zekerheid krijgt ze soep (verdund kattenblikvoer).

Soms zijn we te laat. Dat is nu het geval met Droopy en Fenna. Allebei gisteren binnengekomen. Fenna overleed dezelfde avond en Droopy was vanmorgen bij de dierenarts en die heeft besloten hem te euthanaseren.

8 juli

Vandaag belde Dierenhulpverlening Woerden met de vraag of ze een egel konden brengen. Zij is gevonden in Harmelen en lag al 4 dagen in de tuin. Droopy is  erg benauwd en had vlooien, teken, vliegeneitjes en maden.. Droopy weegt 618 gram, is erg mager en benauwd. De vliegeneitjes zaten allemaal op de kop en in de oren zaten maden. Alle ongedierte is aangepakt, medicatie is toegediend en een hoop schietgebedjes er achteraan. Vooruitzichten zijn erg slecht.

Gisteravond is Cuzco (binnen sinds begin mei) vrijgelaten in het Westerpark.

Binnengekomen is Fenna, gevonden aan de Dunantstraat. Fenna heeft het erg benauwd.

7 juli

Bootsman (binnen sinds 30 juni) bleek een flinke oorontsteking te hebben. Hij krijgt pijnstilling en oordruppels en het gaat al wat beter, hij is in ieder geval lekker aan het eten.

Bootsman aan de maaltijd

Kourtney is een paar dagen geobserveerd en blijkt kerngezond. Ze is haar vijveravontuur van 3 dagen te boven gekomen.

6 juli

Met Johanna (binnen sinds 1 juli) gaat het boven verwachting goed. Ze wil alleen niet eten. Ze wordt nu gevoerd.  Maandagochtend moet ze weer naar de dierenarts en hij maakt dan een beugel voor haar gebroken onderkaak.

Erik is helaas vandaag geëuthanaseerd. Hij was bij ons sinds april en heeft veel problemen kunnen overwinnen. Er is nog geprobeerd om hem er bovenop te helpen met nieuwe medicatie maar dit is niet gelukt.

Vandaag kwam er ook een nieuw mannetje in de opvang: Egbert. Hij heeft een flinke pruttel.

5 juli

Vandaag vrijgelaten tussen Bieslandse Bos en Balijbos: Austin (bij ons sinds november) en Frits (bij ons sinds september).

4 juli

Nog een voor wie de zoektocht naar water bijna fataal afliep: Kourtney, gevonden in een vijver in Segwaert.

3 juli

Door de droogte komen er steeds meer egels binnen. Vandaag kwam er weer zo een die op zoek naar water in de problemen kwam. Julio, gevonden in Slotermeer. Zat in een waterbakje en kon er niet meer uit.

2 juli

Er is heel veel mis met egeltje Johanna dat gisteren is binnengekomen. Na onderzoek door de dierenarts bleek dat ze een flinke oor-infectie had en bovendien is haar onderkaak gebroken. Daarbij had ze ook nog een flinke wond onder haar kin. Haar rechteroog is ernstig beschadigd. Omdat ze eet als ze gevoerd wordt en het een relatief jonge egel is, geven we haar nog even een kans. Ze krijgt uiteraard pijnstilling en antibioticum. De verwondingen zijn waarschijnlijk veroorzaakt door een hondenbeet.

Binnengekomen twee Haagse dames: Sharon en Patou

Wat Sharon mankeert is nog niet duidelijk, Patou heeft een wondje op haar kop en is wellicht door een hond te pakken genomen.

Patou…

en Sharon in bad

 

 

 

 

 

 

1 juli

Meteen op de eerste dag van juli binnengekomen: Johanna. Ze is gevonden in Leidschendam en ze blijkt een geïnfecteerde wond onder haar kin te hebben. Ze zal morgen een bezoek aan de dierenarts brengen.

Goede Doelen Tocht

De opbrengst van de Goede Doelen Tocht van Toervereniging ’77 Zoetermeer welke op Hemelvaartsdag 10 mei is gereden heeft het prachtige bedrag van € 300,00 opgeleverd. Wij zijn daar heel erg blij mee en kunnen hiervan weer heel veel egels de verzorging geven die zij nodig hebben.  Iedereen die voor dit goede doel heeft gefietst: heel erg bedankt !!