Egels in de opvang december 2017

13 december:
Vandaag zijn er 2 egeltjes binnengebracht:
Mika, vrouwtje, 440 gram, Zoetermeer, wijk 17. Vindster heeft haar gevonden in de tuin, liep rond, maakte een versufte indruk. Te licht voor de tijd van het jaar, ondervoed.
Hansje, vrouwtje, 614 gram, Nieuwerkerk ad IJssel. Vinder heeft haar gevonden in zijn tuin onder een conifeer, ze zat vast in een hek. Bij eerste check geen verwondingen. Mag zwaarder wegen voor haar grootte, ondervoed.

12 december:
Vanochtend kwam de dierenambulance Woerden een nieuwe egel brengen.Het is een klein mannetje van 395 gram, alert en warm met op het eerste gezicht geen bijzonderheden. We hebben hem Sneeuwvlokje genoemd en in de ziekenboeg geïnstalleerd.
12 december:
Da woerden bracht een egel bij Paula, een vrouwtje van 560 gram. Ze is Frost genoemd.
Paula kreeg gisteren nog een egel binnen die gevonden was door een vrijwilligster van de donderdag. Het is een vrouwtje van 700 gram met snottebellen. Ze heet Snowy.

11 december:
Vanochtend belde DA Woerden of ze een egeltje konden komen brengen. Het is een vrouwtje, Cis, 440 gram, gevonden in Reeuwijk. Ze liep overdag te zoeken naar eten bij de vinders in de tuin. Vanwege het slechte weer hebben ze haar een nachtje binnengehouden.
Het is een mooi egeltje maar te licht om de winterslaap te overleven. Cis zit in de ziekenboeg met wat brokjes en zacht voer.
Gebracht door DA Woerden. Mannetje van 290 gr. Hij is Mo genoemd. Hij ziet er goed uit is alert en rolt op. Is niet erg koud. Heel veel honger en erg smerig. Nog geen mest gezien. De egel is afkomstig uit Nieuwegein.

7 december:
De dierenarts heeft sectie gedaan op Otto, zijn alvleesklier was erg vergroot. Dit gaf grote problemen voor hem.
Wat betreft egel Spook: Frank heeft weefsel van Spook opgestuurd naar Utecht. Daaruit bleek dat hij de ziekte van Weil had (leptospirose bacterie). Deze ziekte kan vaker bij egels voorkomen. Frank vertelde dat er in Frankrijk onderzoek is gedaan bij egels. Het percentage besmette egels daar neemt toe.

3 december:
Poppy is goed door de operatie heen gekomen. Blijkbaar was haar wond al ouder dan een dag, maar dusdanig schoon dat het nog te herstellen was. Nu voor haar duimen, ze gaat voorlopig door Marja verzorgd worden.
Volgens de dierenarts maakt ze met pijnstilling en antibiotica (speciaal voor dit soort wonden) een goede kans.

Foto van Poppy na haar operatie. Je moet weten waar de wonden hebben gezeten, anders zie je er niks van. Knap stukje werk.

2 december:
Er is een egelmeisje binnen gebracht, ook weer door de dierenambulance Woerden. De egel is gevonden in Nieuwegein en heeft verwondingen op de rug. Waarschijnlijk door een handmaaier of grastrimmer of een soortgelijk apparaat. De wond zag er vrij vers uit. In overleg met de Spoedkliniek moest het diertje toch vandaag gebracht worden. Het was druk in de Spoedkliniek. Poppy is ingeleverd en wordt zsm geopereerd. We horen nog wanneer ze opgehaald mag worden. Dat moet in ieder geval voor 9.00 uur morgenochtend gebeuren. Poppy is een meisje van 401 gram.

Poppy gewond door grastrimmer

Vandaag is nog een egeltje gebracht door de dierenambulance Woerden: Pim. Pim is een meisje van 466 gram. Hoort wel zwaarder te zijn. Een vrijwilligster van de dierenambulance had het diertje bijna aangereden. Van de schrik sloeg de egel op de vlucht en kwam vast te zitten in een hek. Pim heeft niks van haar angstige avontuur overgehouden. Ze zat flink onder de teken en heeft vieze mest.

1 december:
Vandaag zijn er 3 nieuwe patientjes binnengekomen.
Dierenambulance Den Haag kwam twee egeltjes brengen.
Tinkerbell, meisje van 271gram, gevonden aan de Leidschestraatweg in Voorschoten.Ze is naar de dierenarts in Voorschoten gebracht die vond dat ze bij ons beter af was, ze heeft daar lekker wat gegeten. Ze is te klein voor de winter en had vieze mest.
Petra Pan, meisje van 351 gram, gevonden aan de Offenbachrode in Zoetermeer.Was koud en stijf opgerold, op het warmtematje ontspande ze en kwam ze een beetje bij. Ze heeft ook een infuus gekregen.
Nummer 3 werd gebracht door dierenambulance Woerden. Marie, meisje 380 gram, gisteravond in Woerden gevonden bij een medewerker vd ambulance in de tuin. De meeste teken waren al verwijderd en wij hebben er ook een paar uitgehaald. Er zijn ws nog wel een aantal mini exemplaren achtergebleven dus even alert op zijn. Ze ligt in de warmte unit en heeft 2 hokken zodat ze kan kiezen of ze een warm of koud bedje wil.

We zijn verwend met een prachtige cheque van Zoetis en goed babyvoer van het Dierenparadijs, hartelijk dank!


Prachtig nieuws voor de opvang. Diergeneesmiddelenfabrikant Zoetis heeft een nieuw middel op de markt gebracht dat ook de egelteek aanpakt. Wij kregen een deel van de opbrengst. Tot onze verrassing kregen wij een cheque overhandigd van maar liefst €1.325. We zijn er beduusd van maar ook dolblij. Daar kunnen we weer veel egels mee helpen.

Volop eten voor onze zwakke egeltjes. Dankzij Dierenparadijs en hun klanten. Hartelijk dank!

Vandaag werden we opgebeld door ‘t Dierenparadijs (gevestigd in de
Dorpsstraat). Ze hadden een cadeau voor ons – 28 blikken Babymousse. Een paar weken geleden hadden ze een actie voor ons opgezet en dit was het resultaat van een bijdrage van hen, de leverancier en een aantal klanten.

Open Huis op zondag 5 november

Open Huis

Op zondag 5 november van 13.00 uur tot 16.00 uur houden we weer ons jaarlijkse Open Huis. Er komen veel gasten en voor de kinderen zijn er volop leuke activiteiten. Natuurlijk kunt u ook een kijkje nemen bij de egels. Elk half uur is er een rondleiding bij de egelhokken en onze vrijwilligers vertellen u graag alles wat u altijd al eens over een egel heeft willen weten.

Er komen ook veel leuke gasten zoals:
De dieren van de stadsboerderij het Buitenbeest.
De fretten van de Stichting Frettig gestoord
Susanne van de Honingpot kan u alles vertellen over hoe honing gemaakt wordt
De Dierenambulance is er en kinderen kunnen met hun zieke en of gewonde pluche dier een bezoekje brengen aan de pluchedierendokter
De voedselbank voor dieren vertelt u graag over hun goede werk
Er kunnen egelknutsels gemaakt worden met Chris en Jacqueline van het Hof van Seghwaert. Ook kunt u bij hen lekkere perenjam en perensap kopen.

Er zijn hele leuke activiteiten voor de kinderen zoals onder andere:
Er kunnen oudhollandse spelletjes gespeeld worden.
Wil je graag als egeltje geschminkt worden?
Of wil je een egel puzzeltocht doen in onze nieuwe egeltuin?

In onze winkel verkopen we heel leuke egelspulletjes.
Ook vertellen wij u graag alles over ons egelhokadoptieplan.
Of wilt u onze egels steunen en donateur worden?
Onze vrijwilligers kunnen u hierover alles vertellen.

Komt u ook? Hopelijk tot ziens op 5 november.