Open Huis op zondag 5 november

Open Huis

Op zondag 5 november van 13.00 uur tot 16.00 uur houden we weer ons jaarlijkse Open Huis. Er komen veel gasten en voor de kinderen zijn er volop leuke activiteiten. Natuurlijk kunt u ook een kijkje nemen bij de egels. Elk half uur is er een rondleiding bij de egelhokken en onze vrijwilligers vertellen u graag alles wat u altijd al eens over een egel heeft willen weten.

Er komen ook veel leuke gasten zoals:
De dieren van de stadsboerderij het Buitenbeest.
De fretten van de Stichting Frettig gestoord
Susanne van de Honingpot kan u alles vertellen over hoe honing gemaakt wordt
De Dierenambulance is er en kinderen kunnen met hun zieke en of gewonde pluche dier een bezoekje brengen aan de pluchedierendokter
De voedselbank voor dieren vertelt u graag over hun goede werk
Er kunnen egelknutsels gemaakt worden met Chris en Jacqueline van het Hof van Seghwaert. Ook kunt u bij hen lekkere perenjam en perensap kopen.

Er zijn hele leuke activiteiten voor de kinderen zoals onder andere:
Er kunnen oudhollandse spelletjes gespeeld worden.
Wil je graag als egeltje geschminkt worden?
Of wil je een egel puzzeltocht doen in onze nieuwe egeltuin?

In onze winkel verkopen we heel leuke egelspulletjes.
Ook vertellen wij u graag alles over ons egelhokadoptieplan.
Of wilt u onze egels steunen en donateur worden?
Onze vrijwilligers kunnen u hierover alles vertellen.

Komt u ook? Hopelijk tot ziens op 5 november.

Blog van Natasja

Krieltjedienst: op een bedje van liefde…

Als vrijwilliger bij Egelopvang Zoetermeer maak je heel wat mee. Zo ben ik naast egelverzorger ook lid van het medisch team van de egelopvang. Dat betekent dat ik niet alleen medicijnen mag geven (Hoe injecteer je een egel? Tussen de stekels door!) en de eerste opvang moet doen als er weer een zielig ziek beestje wordt binnengebracht, het betekent ook dat ik regelmatig bereikbaarheidsdienst heb. Want wij hebben een mobiel die tussen de MT-leden rouleert. Die mobiel wil je soms heel graag uitzetten maar dat mag niet. Nee, je houdt haar aan. Officieel zijn we als vrijwilligers met de mobiel van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds bereikbaar. Het vraagt best wel wat toewijding om in je vrije tijd bereikbaarheidsdienst te draaien want je kunt ieder moment gebeld worden en dan Moet Je Daar Wat Mee. Negeren is geen optie. We hebben onze mobiele telefoon de naam ‘Krieltje’ gegeven, naar een kokendhete aardappel die niemand lang wil vasthouden maar graag zo snel mogelijk weer doorgeeft naar een ander (heel soms wil ik ook gooien met Krieltje maar dat mag ook al niet want dan gaat ze kapot en zijn we niet meer van 8 uur tot 20 uur bereikbaar).
Vanuit het hele land worden we gebeld met de gekste vragen (‘Ik woon in Limburg en er loopt hier een egel. Wat moet ik doen?’). Ook lossen we acute dingen op (‘De hele bek zit onder het bloed ja’), overleggen we met de dierenambulances, de dierenarts en spoedkliniek in de regio en verlenen we EHBEO (Kom op. Die kunnen jullie zelf wel invullen toch?).
Zo reed in begin dit jaar naar Zoetermeer om Krieltje op te halen. Ik was net thuis toen ze hard ging rinkelen en toen was het aan. Ik neem op en blijk een kind aan de telefoon te hebben. Ik ben nooit zo goed met kinderen. Kinderen vind ik nog lastiger dan egels, want ze praten terug en doen dingen die ik niet snap. Als ik moet kiezen tussen kinderen en egels dan is dat niet zo moeilijk. Anders had ik nu wel ‘iets met kinderen’ gedaan. Maar goed, lang verhaal iets korter: de kinderen in kwestie waren aan het spelen en hadden een egeltje gevonden. Hierop zijn ze naar huis gerend om een schoenendoos te halen. Daarna zijn ze naar de opvang gelopen, waar ze het telefoonnummer van Kriel gebeld hebben dat op een briefje staat wat aan het toegangshek van de opvang hangt.
Op iedere vraag die ik stel krijg ik een aarzelend ‘jaaaaaaneeeeeeeikweetutniet’ als antwoord dus ik besluit in de auto te stappen en naar de opvang te rijden. Eenmaal daar aangekomen tref ik vier kinderen aan met een schoenendoos. Ik begroet ze, ze beginnen alle vier tegelijkertijd tegen me te praten en ik voel een kloppende hoofdpijn opkomen. Zo eentje die vlak achter je ogen begint, vier dagen duurt en immuun is voor welk medicijn dan ook. Egels praten niet. Die zijn zo lekker stil (behalve eentje: Krokus. Maar over hem gaat mijn volgende blog) dus ik zeg tegen de kinderen dat ik de opvang eerst moet openen en dat ze even buiten moeten wachten. Eenmaal binnen in een oase van rust lukt het mij om het alarm zonder ongelukken uit te schakelen (en dat is een hele kunst, geloof me) en ik open de deur. De kinderen kijken elkaar aan, zeggen ‘Stttttt! Stil zijn! Egeltjes kunnen niet tegen lawaai’ en lopen in een rijtje achter elkaar aan doodstil naar binnen, het meisje dat ik aan de telefoon had en die de schoenendoos draagt voorop. In de koffieruimte wijs ik aan waar ze kunnen zitten en dat doen ze, nog steeds muisstil, rustig en super gehoorzaam. Ik krijg vertrouwen in deze kinderen. Ik vraag of ik even naar de egel mag kijken en daarop opent het meisje heel voorzichtig de schoenendoos. Ik zie een heleboel geplukt gras, wat takjes, een stuk of vier slakken (‘die hebben we meteen gezocht toen we um hadden gevonden want anders krijgt-ie honger’) en op dit bedje van liefde trof ik een schattig klein egeltje van 181 gram dat onder de teken zat, vermagerd en verzwakt was, een schurftig buikje had en dat zich duidelijk helemaal niet goed voelde. De rest van de kinderen zit er nog steeds muisstil bij. Ik ben diep onder de indruk. Ik noteer bijzonderheden van de vindplaats van de egel en vraag vervolgens hoe ze de egel in de doos hebben gekregen. Hierop krijg ik een glashelder verhaal van het enige jongetje van de groep, die daarvoor de mouw van zijn trainingsjack gebruikt heeft.
‘Egels kun je beter niet met je blote handen aanraken want ze hebben vaak beestjes bij zich waar je ziek van kunt worden’ zegt hij met een stalen gezicht alsof hij dagelijks egels in nood van een zekere dood redt. ‘Jongens, jullie zijn echt supergoed bezig. Hoe weten jullie dit allemaal?’ vraag ik dus, en alle vier kijken ze me aan alsof ik helemaal gek ben geworden. ‘Dat hebben we geleerd van de egellessen die jullie bij ons op school hebben gegeven. Ik heb er al twee gehad en ben hier ook al eens geweest met mijn moeder’ zegt het meisje met de schoenendoos. Egellessen! Natuurlijk! D’uhhhh! Het werkt dus! Het werkt dus echt! Wat ontzettend gaaf! Ik vraag of ze al hebben nagedacht over hoe de egel moet heten. Dat hebben ze: ‘Waggel’ zeggen ze alle vier in koor. ‘Oh jee, het beest waggelt dus grote kans dat hij neurologisch letsel heeft en dus onwijs ziek is en ik ze dus straks moet terugbellen dat dit beest geeuthanaseerd is’ ratelt het door mijn hoofd. ‘Maar’, zegt het meisje, ‘hij waggelt niet echt hoor. We vinden het gewoon een leuke naam’. Okee. Nee tuurlijk. Onwijs leuke naam jongens! Goed verzonnen! Pfffff.
Ik loop met ze mee naar buiten (‘Stttttt’ en dan fluisterend ‘dag mevrouw, bedankt dat u voor hem gaat zorgen maar als -tie toch dood gaat wilt u dan wel even bellen?’) en ik kijk ze met bewondering na. Ze hadden ervoor kunnen kiezen om verder te spelen, om het egeltje gewoon lekker te laten liggen, om hun beltegoed aan iets anders op te maken of om de mouw van een mooi trainingsjack niet vies te laten worden. Maar deze kinderen deden wat ze hadden geleerd en deden dat nog goed ook, beter zelfs dan een heleboel volwassenen die ik aan de lijn krijg. Ik loop weer naar binnen en merk dat mijn hoofdpijn helemaal weg is.

Naschrift:
Waggel bleek er uiteindelijk nog slechter aan toe te zijn dan ik dacht, hij is meer dan 4 maanden bij ons op de opvang geweest. Naast alle ellende die ik die middag al constateerde bleek uit mestonderzoek dat hij ook diverse soorten wormeitjes en de cocci-parasiet bij zich droeg. Hij was zo verzwakt dat we hem niet direct overal tegelijk voor konden behandelen maar dit over een hele lange periode moesten verspreiden. Hij stopte zelfs op een gegeven moment met eten waardoor het toedienen van medicijnen erg moeizaam ging. Net zoals de kinderen die Waggel op straat vonden zijn wij echter ook niet voor één gat te vangen. Waggel herstelde volledig en is in de zomer weer uitgezet in het Balijbos in Zoetermeer waar hij –als gezonde egel van meer dan 1100 gram- hopelijk voor nageslacht gezorgd heeft.

help de egels aan gezond voer van Royal Canin

In deze periode van het jaar komen er veel babyegels binnen bij de Egelopvang Zoetermeer e.o. Om de kleintjes groot te laten worden, krijgen ze heel voedzaam voer. En daarnaast krijgen egeltjes die extra moeten aansterken ook nog Royal Canin Convalescence. Dat is speciaal bedoeld voor de kleine egels die nog een extra steuntje nodig hebben. Met 40 zakjes van 50 gram kunnen ze weer een tijdje vooruit deze herfst. Help jij mee om de egeltjes dit speciaal voer te laten krijgen?
Doneer via onderstaande link:
https://dierendonatie.nl/project/speciaalvoer-voor-de-babyegels-bij-egelopvang-zoetermeer/.

 

Egelopvang Zoetermeer vangt zieke of gewonde egels op, maar ook babyegels zonder moeder. De vrijwilligers zorgen voor ze tot ze weer op eigen pootjes kunnen staan. Daarna zetten ze de egeltjes weer uit in de natuur. Het kleine grut heeft speciale voeding nodig om gezond en groot te worden. Deze mousse is daar heel geschikt voor. Met een nieuwe voorraad om de drukke herfstseizoen in te gaan zijn ze enorm blij! Help jij de kleine egeltjes groot worden?
Doneer via onderstaande link.
https://dierendonatie.nl/project/mousse-voor-de-babyegels-bij-egelopvang-zoetermeer/

Egels in de opvang oktober 2017

14 oktober:
Egel Willie was helaas al te zwak. Hij is overleden.

 13 oktober:
Kriel (onze egeltelefoon) had er weer zin in vandaag!
Vier nieuwe patientjes:
Skunky, een vrouwtje van 297 gram, en het meest stinkende egeltje ooit, gevonden in Zoetermeer Dunantstraat. Rolde niet op en liep niet weg is vannacht al opgevangen, voorzien van appel en gekookt eitje want dat had de vindster op de site gezien:).Vanmorgen naar de opvang gehaald.
Goofy, een mannetje van 274 gram, lag in de regen en ook hij verroerde zich niet, eveneens de nacht doorgebracht bij de vindster en voorzien van eten. Vanmorgen naar de opvang gebracht.
Kombino, liep bij kinderdagverblijf Kombino rondjes over het plein. Een mager volwassen mannetje van 697 gram, zou wel 250 gram meer mogen wegen. Had teken op zijn kop en achter zijn oren, onderkoeld en lijkt schimmelig, en heeft een snotneus. Ligt op een warmtematje en antibiotica is direct ingezet.
Willie, Gevonden door Dirk de knecht uit Zevenhuizen, rolde niet op en wilde niet eten. Is door de dochter van mijnheer naar ons gebracht. Het is een mager slap mannetje van 186 gram maar zou rond de 350 gram moeten wegen. Vliegeneitjes rond zijn kontje en koud.
Vanmorgen is Milan met een gewicht van 737 gram naar een gesloten tuin
gegaan. En helaas weer een egeltje overleden, Laura, we vonden haar vanmorgen
dood in haar hok. Ook Bella en Kyra hebben het niet gered.

12 oktober:
Vandaag is Wokkel naar een gesloten tuin verhuisd. Hij weegt 594 gram.
11 oktober:
Vanochtend is binnengebracht, door mevrouw van Eesteren en haar dochter, een jong egeltje van 177 gram. Het diertje was onderkoeld, uitgedroogd en ondervoed. Gelukkig geen vliegeneitjes of maden. Wel was hij wat apathisch. Na een infuusje
en warmtematje ging het iets beter, en heeft hij zelfs iets gegeten. Rosco, 177gram, mannetje, Pijnacker
Vanavond zijn de volgende egels terug naar de natuur gegaan: Suzy Q , AnoukSjonnie en Pilar 
10 oktober:
Vandaag is er een egeltje binnen gebracht uit Zoeterwoude. Het is een vrouwtje van 180 gram. Steenkoud en veel vliegeneitjes en kleine maden, vnl boven beide oogjes. Voorhoofd kaalgevreten.En ze rochelt. Prognose is dus niet geweldig. Ze heet Zoetje.
Bente, het egeltje dat vanmorgen is gebracht uit Benthuizen, is overleden.
Vanochtend is er een egeltje uit Benthuizen naar de opvang gebracht: Bente. Het is een uitgemergeld mannetje van 190 gram. Gezien zijn lengte zou hij eerder 400 gram moeten wegen.  Hij was ijskoud. De huid in oksels is kaal en in de liesjes rood en aangevreten door maden. We hebben hem schoongemaakt en vocht en pijnstilling toegediend, maar de prognose is niet best.
Vanavond zijn de jongen van het O-nest door Mieke naar een gesloten tuin gebracht.Gewichten:Olijfje, vrouw, 699 gram Oda, vrouw, 621 gram Olli, man, 546 gram Okke, man, 552 gram.
9 oktober:
Opnieuw een drukke dag!
Bobby Christina, een egeltje dat Marja vanmorgen heeft opgehaald in de natuurtuin. Zat onder de vliegeneitjes en maden. Heeft het helaas niet gehaald.
Laura, via DA Woerden binnengekregen, was gisteren al over gebeld. Zwakke dame die het bij vlagen wat benauwd heeft. Heeft een antibioticum gekregen, krijgt zo nog een infuus en ligt op warmtemat. Zielig hoopje egel, duimen dat ze t redt!
Cliffie, klein meisje van 354 gram dat door Natasja is opgehaald in het Binnenpark. Was overdag in de regen op een voetpad van een hondenuitlaatplek gaan zitten en deed niks meer. Zit onder de schimmel en w.s. ook schurft want heeft enorme inkapselingen. Kreeg eerst een infuus en medicatie tegen de schimmel en schurft. Ook dit gevalletje hopeloos ligt op een warmtemat. Mest ziet er NIET uit: zwart, drab, korrels, slijm…
Na t infuus ging t wel wat beter met haar.
Vanmiddag is Shania naar dierenarts Frank  geweest. Hij zag het zwaar in maar heeft in haar neus gekeken en haar snot onder de microscoop onderzocht om te zien of er een schimmelinfectie was. Als dat het geval was geweest dan had ze een kans maar met een ontsteking die zich alleen uitbreidt niet. Er was geen schimmel dus heeft hij geconcludeerd dat het uitzichtloos was en haar meteen geëuthanaseerd.

8 oktober:
Druk dagje vandaag.
Egeltje Ginny lag vanochtend dood in haar hok.
Nieuwe egels:
Jaws. Een familie had een klein egeltje gevonden in Zoeterwoude Rijndijk. De moeder is doodgereden. Het was een manneke van 186 gram die vastbesloten was om een hap uit Marja te nemen. Gelukkig kwam hij niet door de handschoenen heen, maar hij hield stevig beet. Vanwege die stevige beet is hij Jaws genoemd. De achterpootjes waren wat kaal en de huid rond het plassertje was geel. Mogelijk een beginnend schurftklantje.
Nobby. Gebracht door vogelasiel Oegstgeest. Mannetje van 530 gram. Heeft schurft en is erg mager. Afkomstig uit Noordwijkerhout.
Willemien. Gebracht door vogelasiel Oegstgeest. Vrouwtje van 757 gram. Gevonden in Warmond. Volgens de vindster is de egel aangereden. De rechtervoor- en achterpoot staan inderdaad vreemd, maar de egel kan ze wel intrekken Willemien gaat naar de dierenarts.
Dicky. Gebracht door vogelasiel Oegstgeest. Vrouwtje van 183 gram. Onderkoeld, maar verder geen afwijkingen gevonden.
Bikkel. Gebracht door dierenambulance Den Haag. Mannetje van 333 gram. Gevonden aan de Toverberg (Meerzicht) in Zoetermeer. De honden van de vindster hebben de egel waarschijnlijk een paar keer opgepakt. Er zat bloed op diverse plaatsen op de stekels, maar de egel was niet gewond.

7 oktober:
Het tweede fruitnetslachtoffer van vandaag: Nettie. Ze is gebracht door Dierenambulance Den Haag. Nettie is een klein egelmeisje van 146 gram. Ze is gevonden in Oosterheem (Rijsoortstraat). Ze zat daar vast in een net. Het net heeft het kleintje lelijke striemen en zwellingen bezorgd. Ze had ook vlooien en in en op haar oortjes zaten kleine teekjes. Verder is ze vooral moe en modderig. Haar buikje en kontje zijn rood en de beharing is erg dun. Misschien door het net, misschien heeft ze schurft onder de leden. We houden haar goed in de gaten. Voorlopig is ze zo getraumatiseerd dat ze nog niet wil eten
Vanochtend is er een egeltje naar de opvang gebracht. Hij was verstrikt geweest in een fruitnet. Vinders hadden hem los geknipt, maar om zijn kop, oor en voorpootjes zat nog een stuk net. Op de striemen waar het net had gezeten, zaten ook vliegeneitjes. Slotje had ook diverse teken. Hij is kampioen oprollen, dus het viel nog niet mee om hem schoon te krijgen.  Slotje is een mannetje, hij weegt 384 gram maar hoort een stuk zwaarder te zijn. Hij is gevonden in Rokkeveen.

6 oktober:
Er zijn weer een aantal nieuwe egeltjes.
Ginny, vrouwtje, 293 gram: Gevonden in Bleiswijk, werd door kauwtjes lastig gevallen. Tikje kaal bij de keel, mogelijk beginnende schurft, bloed in de mest en onderkoeld.Haar mest is al nagekeken. Longwormen, haarwormeieren, zuigwormeitjes en cocciden!!!!
Speedy, mannetje, 233 gram: Gevonden aan de Andoornvaart in Seghwaert, werd door een boskat als bal aangezien en die heeft er dus mee gespeeld.Geen zichtbare verwondingen, heeft wel schurft.
Roos, vrouwtje, 223 gram: Gevonden in Oosterheem, geen vliegeneitjes en andere narigheden.
Verder heeft Leida, die het niet gered .Ze is vanmiddag overleden.
Timmy gaat met een gewicht van 504 gr. naar een uitwentuin, hij was er erg aan toe, vond het hok waarin hij verbleef veel te klein. Jasmijn is overleden.

5 oktober:
Bolke (1180 gram) is naar een uitwentuin gegaan. Nu duimen dat hij dit leuk vindt.
Vanmiddag binnengekomen:
Bella, 138 gram vrouwtje. Bella liep op de drukke Parkdreef te scharrelen. Bella is erg mager, uitgedroogd. Gelukkig geen vliegeneitjes. Ze heeft een infuus gehad en zat daarna languit van haar mousse te eten.

4 oktober:
Vandaag zijn er drie egeltjes binnengekomen.
DA Den Haag kwam Appie brengen.
Een heel mager, onderkoeld mannetje. Appie is een jong egeltje van 269 gram,  gevonden op het Lansingerpad in Zoetermeer. Hij zat onder de vliegeneitjes. Ook had hij wat maden die net uitkwamen bij zijn staartje. De vliegeneitjes en maden heeft Ita samen met haar zoon verwijderd. Het is een erg zwak egeltje dus we hopen dat hij het redt.
Vogelopvang Oegstgeest kwam ‘s avonds nog twee egeltjes brengen.
Beertje, een ienie-mini egeltje van 84 gram, uit Oegstgeest, veel te klein om alleen op pad te gaan. Hij zou volgens de vinders slepen met zijn achterpootje, gelukkig bleek dit mee te vallen.
Het tweede egeltje, Kyra, is een jong vrouwtje van 224 gram. Ze moet veel zwaarder wegen volgens haar grootte. Ze liep overdag rond te scharrelen in Oegstgeest. Ze was wat onderkoeld en ook ondervoed. Verder had ze twee teken in haar oor.
3 oktober:
Vandaag nieuw binnen: Anjer. Het geslacht is nog niet zeker, dus het kan ook nog Banjer worden 🙂 Het egeltje weegt 170 gram en is gevonden in de Anjeliertuin in Seghwaert. Anjer had vliegeneitjes op beide oren en is onderkoeld.
Kastanje, Tassie en Happy zijn vandaag door Mike naar een uitwentuin gebracht.

2 oktober:
Yen heeft Ratatouille en Gompie uitgezet in het bos tussen Pijnacker-Nootdorp en Delfgauw.
Vanavond hebben Natasja en haar zus 3 egels de vrijheid gegeven:
Horizon 998 gram, Bon Jovi 614 gram,Jeroen 631 gram
Ze zijn uitgezet in Duivenvoordse- en Veenzijdse Polder Leidschendam
Alle drie waren ze een beetje voorzichtig maar uiteindelijk liepen ze wel weg.

Natasja werd gebeld door Dierenambulance Den Haag, die had een egel met wond op de rug en daarin vliegeneitjes en maden. Die heeft Natasja direct doorgestuurd naar de dierenarts, die heeft dit naamloze diertje geëuthanaseerd.
Ondertussen belde DA Wassenaar dat er op een groot boerenbedrijf aldaar 2 moederloze jonkies gevonden zijn. ‘Ik heb er geen verstand van maar ze zijn nogal klein’ aldus de chauffeur. Even later stond hij glunderend bij Natasja op de stoep. Als een kind zo blij want ‘het zijn er 4!’
Hij was dus vertrokken met de 2 jonkies toen de boer hem opnieuw belde voor nummer 3. Samen met de boer is de vrijwilliger toen op zoek gegaan naar mams. Niet gevonden maar nog wel een humpie in het veld aangetroffen.
Ondertussen was het al 17 uur -BORRELTIJD- toen Natasja het hele spul binnen en gewogen en bekeken en overlegd had met diverse collega’s dus zijn ze genoemd naar drankjes: Rosé, meisje 94 gram, Jillz meisje 115 gram,Champagne meisje 124 gram, Bokkie (aka Bokma/Bokbier)jochie 123 gram Gevonden op boerenerf in Wassenaar
Gwendolynn is vannacht overleden.Gisteravond heeft Mieke nogmaals mini maden geplukt.Het is trouwens een mannetje ipv een vrouwtje.
Romina blijft ondanks alle zorg een zielig hoopje, zij is daarom naar de dierenarts gebracht. Frank is van mening dat zij door het opgesloten zitten mogelijk depressief is, dat hebben we al vaker meegemaakt. Daarom mag Romina in de uitwentuin van de arts op krachten komen, daar wordt ze ook heel goed in de gaten gehouden.
1 oktober:
vandaag nieuwe binnen:
Snuitje: een mooi manneke van 332 gram. Gevonden in Rokkeveen.
Gwendolynn: een sterk verzwakt meiske van 139 gram. Gevonden in Leiden. Ze had vliegeneitjes.
Jinx: een klein poppetje van 113 gram. Gevonden in Nieuwerkerk ad IJssel. Ook zij had vliegeneitjes.Overleden:
Stip en Stef, de kleintjes van Stephanie, zijn vandaag overleden. Ze waren al te zwak.
Flensje, een egeltje uit het F-nest dat donderdag retour gekomen was uit een tuin, is vandaag overleden. Hij had bloederige mest.

Egels in de opvang september 2017

30 september:
Vanmiddag kwam er opnieuw een melding van de Stellendamstraat in Oosterheem. Gisteravond werd daar egeltje Stella gevonden. Ze is helaas vannacht overleden. Vandaag vonden we een tweede jong dat er ook slecht aan toe was. Na nog wat speuren vonden we een nest met moeder en nog twee jonkies. Moeder Stephanie weegt 720 gram. Ze mag wat zwaarder zijn.  De jonkies zijn allemaal mannetjes: Stip van 121 gram, Stef van 118 gram en Stijn van 132 gram. Stijn lag apart en is onderkoeld.  Maar ook Stip en Stef die bij de moeder waren, zijn ontzettend mager. Ze horen veel zwaarder te zijn. Geeft de moeder niet genoeg melk? Kunnen de kleintjes niet goed voedsel opnemen? Is er niet genoeg voedsel in de buurt? We weten het niet. Maar we gaan ons uiterste best doen voor dit gezinnetje.
Gisteravond werd er gebeld over een egel die slap op een brug lag. Vindster nam de egel mee en belde ons. We spraken af dat ze de egel vanochtend zou brengen. Inmiddels had de egel wat gegeten en was een stuk levendiger. Ze is mager, maar verder leek er niks aan de hand. De egel heet Josefien en is gevonden in Voorschoten. Ze weegt 806 gram, maar hoort zwaarder te zijn.
Gisteravond een egeltje opgehaald aan de Stellendamstraat (Oosterheem). De vindster heeft vier jonge egeltjes zien scharrelen. Eén van de kleintjes lag nu stil op de stoep tijdens de enorme plensbui. Het was een klein vrouwtje van 129 gram, ijs- en ijskoud. Ze had haar bekje al open en op haar kopje en in haar bekje zaten vliegeneitjes. Ze was al stervende. Ze is vannacht overleden. Naam= Stella. 

29 september:
Meneer van der Maden heeft het helaas niet gered. Hij lag vanochtend dood in zijn hok.
Ook Sientje heeft de strijd verloren.

28 september:
Het was weer een drukke dag.
Gebracht door Mildtryth uit Koudekerk a/d Rijn,Tommy, vrouwtje 669 gram, zou zwaarder moeten wegen. Lag overdag langs een drukke weg, ws inwendige parasieten, de ontlasting zag er niet goed uit.
Het nest van Fleur dat in een uitwentuin zat is vandaag terug gebracht, een van de vijf is al overleden en vandaag lag een tweede gestrekt op de deurmat. Flow 334 gram meisje (was onderkoeld en licht apathisch, teken verwijderd en infuusje gegeven, helaas heeft ze het eind vd dag niet gehaald )
Fredje 356 gram
Flensje 595 gram
Frits 710 gram
Vogelasiel Oegstgeest belde om 19.30, ze wilden een egel komen brengen die eerder die dag bij hen gebracht omdat de dierenambulance het te druk had. Even later kwam er een appje achteraan dat er nog twee kleintjes waren gebracht.
Piep 198 gram, afkomstig uit Leiden .
Haar pootje bungelde erbij, ws gebroken. Ze heeft pijnstilling gehad en is weer meegenomen voor euthanasie.
Angel, een erg zwak meisje van 343 gram, gevonden in Leiden.
Er kwam bloed uit haar neus en ze had vliegeneitjes. Op een warmtematje gelegd en infuusje plus pijnstilling gehad. Ze overleed na ongeveer twee uur .
Mijnheer van der Maden, mannetje 647 gram.
Hij heeft schurft/schimmel, een abces bij zijn oor, is mager, onderkoeld en uitgedroogd.
Had teken, vlooien, vliegeneitjes en zat verschrikkelijk onder de maden.
Heeft pijnstilling gehad en is ontdaan van alle ongedierte, ligt nu op een warmte matje in een handdoek bij te komen.
28 september:
Wurm 718 gr, Worstje 635 gr.,Woopy 641 gr. (Wokkel moet nog even wachten totdat hij wat zwaarder is en zit dus nog  in de opvang.) en Conan 1320 gr. zijn alle 4 door Carla uitgezet in de natuur.

27 september:
Vandaag zijn er twee nieuwe egeltjes binnengebracht waarvan er eentje is
geeuthanaseerd.
Gebracht door Vogelasiel Oegstgeest, Livey, 92gram, mannetje, gevonden in
Katwijk, veel vliegeneitjes.
Gebracht door dierenambulance Den haag, Punaise, niet gewogen, mannetje,
onderkoeld, gebroken achterpoot, infectie bij anus, geeuthanaseerd bij de
dierenarts.
Verder is Shania bij de dierenarts geweest omdat ze een scheurtje in haar
rechterneusvleugel heeft. Ook heeft ze een ontsteking in haar neus, daar heeft
ze nog een week extra antibioticum voor gekregen. Wond moet elke dag ingesmeerd
worden om te ontsmetten. Het mag niet in de neusgaten komen.
Tara, een van de jongen van Talina, is dinsdagavond helaas overleden.

26 september:
Karolijn heeft vanavond drie egels uitgezet in het Buytenpark. Het gaat om:
Talina (1046 gram),Anita (843 gram), Lonny (732 gram)

24 september:
Vanavond belde de vindster van Paloeloe. Toen Marja gisteren vertelde dat het een vrouwtje was en dat ze dacht dat ze jongen zou moeten hebben, kon ze er niet van slapen. Ze is gaan zoeken en wonder boven wonder had zij ze gevonden. Het zijn een jongetje van 158 gram en een meisje van 169 gram. Ze zijn herenigd met moeder Paloeloe. Het jongetje heet Prem en het meisje heet Prya.

23 september:
Opgehaald aan de Juweellaan: Zephyra, een volwassen vrouwtje van 792 gram. Goed doorvoed. Bijgeluid bij de ademhaling.  Ze had iets in haar bek dat Marja bij het vage licht niet goed kon zien. Zij was bang dat ze een wond aan de bek had waardoor de tong sterk gezwollen was.  Gelukkig bleek het geen gezwollen tong te zijn, maar een langwerpige, uitgekauwde hondenbrok.
Vandaag nieuw binnen: Paloeloe, een volwassen vrouwtje van 975 gram met een pruttel. Ze heeft 2 opgezette tepels, dus we zijn bang dat ze jongen heeft. In de bossenbuurt waar ze gevonden is, wordt het hele gebied op de schop genomen en opnieuw ingericht. Er is gemaaid en er is en worden bomen en struiken weggehaald. Het leek ons geen veilige omgeving voor haar, dus is zij meegenomen. Nu maar hopen dat haar jongen niet heel erg klein zijn en snel gevonden worden.

22 september:
Om te beginnen kregen we vandaag weer een aantal nieuwelingen:
1) Sientje, een klein, parmantig meiske van 141 gram. Gevonden door vrijwilligster Anneke Z. in De Leyens in Zoetermeer. Sientje werd belaagd door een stel kraaien. Ze is gelukkig niet gewond, maar ze heeft wel een beginstadium van schimmel.
2) Liga, een volwassen dame van 772 gram. Ze lag op een doorgaande weg in Oosterheem in Zoetermeer. Dat klonk alarmerend, maar eenmaal in de opvang was bleek het een levendige, prachtige egel. We kijken het even aan.
3) Willem, gebracht door Dierenambulance Den Haag. Hij is gevonden in de wijk Koningshof in Pijnacker. Willem is een mager mannetje van 609 gram. Hij was rijkelijk voorzien van springerige vlooien. En hij heeft schimmel.
4) Pippi, een jong vrouwtje van 268 gram. Ze is gevonden aan de Galjoenkade in Zoetermeer. Op het eerste gezicht lijkt ze niets te mankeren. Ze zou in de zon hebben gelegen. Dat zie je vaak bij onderkoelde egels, maar Pippi was goed op temperatuur.
5) Shania, een vrouwtje van 550 gram. Ze is gevonden aan de Cesar Frankrode in Zoetermeer. Ze had een vieze snotneus en vliegeneitjes rond de ogen.

Verhuisd
Saskia heeft  haar vrijheid teruggekregen met een gewicht van 640 gr .
Egelina en Olivia zijn vandaag verhuisd naar de vrije natuur van het Westerpark.
Boris en de kleintjes van het P-nest Pasta, Pecan en Pesto zijn verhuisd naar uitwen tuinen

Babbel is vandaag overleden en Zwiertje moest vandaag helaas geëuthanaseerd worden.
21 september:
Iets leuks als tegenwicht: vanavond heeft Lyon zijn vrijheid teruggekregen. Zijn mest was gelukkig negatief .
Vandaag hebben Knabbel en Maiandros de strijd opgegeven
Jax was erg benauwd en reageerde niet op de medicijnen. Er zat niks anders op dan hem te euthanaseren.

20 september:
Vandaag zijn binnengekomen;

Een nest met moeder-egel, gebracht door DA Woerden. Gevonden tijdens
bouwwerkzaamheden onder een vlonder, op een camping in Nieuwegein. Het enige
mannetje uit het nest had iets op zijn kopje gekregen en is daarom naar de
dierenarts geweest. Inge kon niets vinden wat op hersenletsel of inwendig letsel
duidde, het ventje is weer mee teruggenomen.

Mamma Zelda, 1041gram
Vrouwtje, Zombie, 195gram
Vrouwtje, Ziezo, 199gram
Vrouwtje, Zaza, 197gram
Zwiertje, 207gram

Ook vandaag binnengekomen, via de wijktuinen(de buren), Harry, een klein
mannetje, 167gram, moet vooral groter groeien. Harry is een erg druk ventje met
een enorme honger.

Verder is vanavond binnengekomen, via Vogelopvang Oegstgeest, een heel klein
schattig meisje van 83gram, gevonden in Zoeterwoude, Mickey.
19 september:
Petertje is met een gewicht van 585 gr. uitgezet in  Rheden/Veluwezoom.

18 september:
Vanmiddag werd Natasja gebeld over een egeltje dat door kinderen gevonden is bij Basisschool Wereldwijs, Kerkenbos Meerzicht.
DA Den Haag bracht het langs en volgens de optimistische bestuurder had ze wel vliegeneitjes maar ‘gelukkig nog geen maden’. Toen wij het kleintje gingen bekijken bleek niets minder waar. Toen Natasja haar ontrolde kropen er maden in diverse ontwikkelingsstadia uit haar neus, bekje, anus en geslachtsdelen. Ze was verzwakt en zo koud dat het bijna onmogelijk leek om haar dit te laten overleven. Toch hebben we een poging gedaan maar we kwamen steeds meer ellende tegen. We hebben haar een pijnstiller gegeven omdat ze ging stuiptrekken en hebben Frank de dierenarts gebeld om haar te laten euthanaseren.
Pinky, meisje, 144 gram.

17 september:
Vandaag nieuw binnen: Jax. Een mannetje van 650 gram. Flink benauwd en vol met vliegeneitjes. Gevonden aan het Scheveningse Bos, Zoetermeer.

15 september:
Dierenambulance Woerden bracht aan het eind van de middag een klein ventje met teken en vliegeneitjes en vlooien. Hij was gevonden in Linschoten. Gewicht: 179 gram, maar hij hoort wel zwaarder te zijn. Hij blaast nogal, dus is hij Fanfare genoemd.

Dierenambulance Den Haag bracht vanavond ook een klein mannetje van 185 gram. Mooi vachtje en stekels, maar veel te klein om in dit weer alleen aan de wandel te gaan. Het hoosde van de regen en de kleine liep op de Griekenlandlaan (Zoetermeer), dus het egeltje heeft de naam van een Griekse riviergod gekregen: Maiandros.
14 september:
Dierenambulance Woerden kwam onaangekondigd langs met een naar ons idee euthanasie egel.Omdat de tijd erg ongelukkig was, precies het moment dat de pauze van onze dierenarts inging, hebben we het arme dier mee terug laten nemen naar de dierenarts daar. Erg naar zo’n situatie, geslacht en herkomst zijn onbekend, het dier is daarom maar John Doe genoemd.

13 september:
Milan zit nu in de ziekenboeg op een warmtematje. Hij is ook bij Frank de dierenarts geweest ivm madenvraat, alle maden zijn weggehaald en dood. Milan heeft 2 hechtingen die er over 10 dagen uit mogen. Verder is er voor een week  antibioticum uitgeschreven.

12 september:
Vandaag is via de Dierenambulance van Woerden een klein egelmannetje van 136 gram binnengebracht. Ziet er verder tiptop uit. Timmy is een alert mannetje.

Via de Dierenambulance in Den Haag is een grotere egel binnengebracht. Een mevrouw die aan het Scheveningse Bos in Zoetermeer woont heeft deze egel vanmiddag zien liggen op het grasveld in de zon. Zij belde de DA Den Haag en deze heeft de egel bij haar opgehaald en op de opvang afgeleverd. Joris is een mannetje van 774 gram . Uitgedroogd en ingevallen aan de flanken. Hij heeft een infuus gekregen.

Later vanmiddag belde een mevrouw aan de Lommerbaan (Ztm). Zij had een egel gevonden die in een net verstrikt zat. Zij heeft het net heel voorzichtig weggehaald en er waren geen verwondingen. Wel had de egel veel maden en wat vlooien. Zij heeft de egel onder lauwwarm stromend water afgespoeld en met haar vingers de meeste maden weggeveegd. De DA heeft de egel aan de Lommerbaan opgehaald en afgeleverd bij Paula. Daar aangekomen bleek dat de achtergebleven maden en de vlooien zijn dood gegaan. Het betreft een mannetje van 487 gram ,hij heeft de mooie naam Milan gekregen.
Edward is afgelopen nacht overleden.

11 september:
Vandaag een druk dagje. Vanmiddag kwam Olivia binnen, een wat timide mama van 939 gram met haar 4 koters :Olijfje vrouwtje, 202 gram,  Oda, vrouwtje, 213 gram Olli, mannetje, 218 gram Okke, mannetje, 218 gram. Ze zaten in vuilniszakken in een garagebox in Meerzicht die leeg moet vanwege de verhuizing van de eigenaresse. DA Den Haag bracht ze binnen en we zagen wat magere kleintjes van rond de 200 gram. Mama Olivia was bijzonder smerig en had letterlijk boter op haar hoofd. Ze liet zich niet goed ontrollen maar we hebben haar wel helemaal kunnen bekijken en zagen geen gekke dingen. We denken dat ze niet meer zoogt. Het is mogelijk dat de kinders misschien wat ouder zijn dan dat ze eruit zien maar vanwege voedseltekort wat achterblijven in groei.Ze vielen direct aan op eten.
Vertederend zijn ze ook, toen Olivia en kinderen geinstalleerd waren gebruikten de kleintjes mama als opstapje om zich via de slaapmand weer naar beneden te laten glijden. Echt zo schattig!

Wat minder leuk is dat Koekie, het pinnig/vinnige egeltje uit Papendrecht het niet heeft gehaald. Zij is vanavond dood aangetroffen in haar bak. Echt heel naar.
Vanmorgen zijn Boem en Bolke(overgenomen uit Papendrecht) naar de dierenarts
geweest. Boem heeft een zware middenoorontsteking. Hij moet minstens vier weken
aan de antibiotica. Waarschijnlijk houdt hij daarom zijn kopje scheef. Verder is een
kleine breuk aan zijn onderkaak geconstateerd. Volgens Frank komt dit helemaal
goed en kan hij hiermee prima verder leven.

Bolke heeft geen glucoseprobleem, Frank heeft zijn glucose gemeten, deze was 4,9
en goed.
Verder heeft Frank een rotte kies verwijderd, misschien dat hij daarom niet at.
We moeten het een week aankijken met Bolke, bij geen verandering weer een
afspraak maken. Voor het trekken van de kies is een week antibiotica en vijf dagen
pijnstilling/onstekingsremmer uitgeschreven.

Jarne is vanmiddag naar Frank geweest. Hij is helaas geeuthanaseerd. Zijn
tandvlees was van zijn onderlip gescheurd, verder had hij geen doorbloeding meer
aan beide kanten van zijn tong, deze was aan het afsterven. Ook had hij
bloedvergiftiging.
Mr Ed is vanmiddag met een darmprolaps naar de dierenarts gebracht. Helaas was het diertje niet meer te redden en is hij geëuthanaseerd.

Dudley, Wanda en Nicole hebben vanavond de opvang verruild voor het Balijbos.

10 september:

Begin van de avond hebben Marja en Karin nog een egeltje opgehaald. Gevonden door een meisje dat een echte dierenvriend is! Het egeltje liep in zijn uppie over een woonerf en is nog een kleintje. Met de dalende temperatuur en de pittige buien van de laatste tijd, hebben de jonkies het zwaar! Hij weegt slechts 163 gram, is ondervoed en onderkoeld .Hij heeft een beginnende schimmelinfectie. Kreeg een lekker warmtematje en een smakelijk hapje onder zijn neus!
Stekeltje is een mannetje en is gevonden aan de Penninghove, Zoetermeer

En nog een update over Snoepie: Dit egelmeisje is een beetje bijgekomen .Ze heeft infuusvloeistof gekregen op de opvang .Ze is nu lekker warm dankzij haar warmtematje en heeft al een beetje gegeten.
Vanmiddag gebracht door Dierenambulance Woerden: Jarne. Het is een volwassen mannetje van 793 gram. Hij had diverse teken en was onderkoeld en apatisch. Jarne is gevonden in Woerden.
Snoepie, gebracht door de dierenambulance Leiden. Klein egeltje van 212 gram. Raakte compleet in de stress en verkrampt toen hij eenmaal op de opvang was. Zag er naar uit alsof het te laat was.

9 september:
Vandaag binnengekomen:
Eric, gevonden aan het Jonkerbos in Zoetermeer, lag overdag op straat. Klein mannetje van ongeveer 360 gram. Vreemde poep, tot nu toe slechte eter. Wat teken verwijderd en had vlooien.

Leytje, gevonden op straat in de woonwijk, liep niet weg. Een mannetje van ruim 250 gram. Liep niet echt lekker met rechter voorpootje, maar na een paar keer weken met biotex leek het alsof er een opgedroogde slak aan zijn pootje zat helemaal vast zat. Zijn nageltjes kwamen er doorheen. Liep daarna weer prima. Erg hongerig, leek verder gezond.
Google, gevonden aan de Slootweg, bij het gemaal. Heel erg benauwd. Pijnstiller en antibioticum gegeven. 3 grote teken verwijderd. Helaas lag hij vanmorgen dood in zijn hokje.

8 september:
Carla heeft vandaag Boyd, met een gewicht van 515 gram naar een uitwentuin in Leiden gebracht.

Egelopvang Papendrecht sloot haar deuren en voor 50 egels werd onderdak gezocht. De dieren zijn verdeeld over de opvangcentra Huizen, Hoek van Holland en die van ons. Wij kregen 17 egels binnen. Daarnaast kregen we nog een melding van een egel uit Leiden. Lonny was zo lief om haar op te halen. Dat was Leida, een vrouwtje van 280 gram. Ze was onderkoeld.

De rest van de avond zijn we zoet geweest met het onderbrengen van de egels uit Papendrecht.
1) Boem. Een mannetje van 984 gram. Is waarschijnlijk aangereden. Heeft een scheve kop. Ziet er ook wat schimmelig uit.
2) Romina: vrouwtje van 939 gram. Heeft schurft en schimmel.
3) Koekie: een vinnig meiske van 210 gram. Ze hing meteen in de vingers van Marja. Ze is behandeld voor coccidiose, maar ze heeft nog felgroene mest.
4) Sjonnie: mannetje van 885 gram.
5) Anita: vrouwtje van 859 gram.
6) Tassie: minimeisje van 180 gram. Ze heeft veel vlooien. Onderkoeld.
7&8) Saskia & Jeroen: Saskia weegt 337 gram en Jeroen 369 gram. Broer en zus. Ze zitten samen in 1 hok.
9) Balou: mannetje van 370 gram
10) Lonny: vrouwtje van 542 gram
11) Ratatouille: mannetje van 620 gram
12) Bolke (de beer): een enorm mannetje van 1335 gram
13) Gompie: mannetje van 915 gram
14) Ziva: vrouwtje van 655 gram
15) Bon Jovi: mannetje van 370 gram
16) Anouk: vrouwtje van 495 gram
17) Suzy Q: meisje van 275 gram

7 september:
Vanavond heeft Mieke 2 egels uitgezet in het Cronestijn park in Leiden.Het zijn: Zonnetje man 992 gram en Edwina vrouw 1248 gram
zeker Edwina was er erg aan toe. Ze was niet te houden.
Vanmorgen werd Ukkie binnengebracht door Mirjam. Hij werd gevonden op de Rottekade in Zevenhuizen, liep rondjes. Een mannetje van ongeveer 180 gram. Was gewond aan zijn hoofdje, oogje leek eruit te komen en bloedde behoorlijk, tong en tandvlees helemaal wit. Hij rook naar bloed en en iets zoetigs wat aan wiet deed denken. Heeft een pijnstiller gehad en is toen naar de dierenarts gebracht waar hij geëuthanaseerd is. De dierenarts vertelde dat hij naar een vos rook, is dus waarschijnlijk door een vos gepakt.
Daarna hebben we Joris naar de dierenarts gebracht, hij had het ontzettend benauwd, rochelde en rook ook niet fijn. Ook hij is uit zijn lijden verlost.

Henk Westerduin bracht vanmiddag Knabbel, een meisje van 177 gram en Babbel , een mannetje van 185 gram.
Mijnheer woont aan een behoorlijk drukke weg waar gisteren en vandaag veel gemaaid is door de gemeente. Belde in de eerste instantie over 1 egeltje maar na zoeken kwam er een tweede bovenwater en om 19.00 een derde. Dit is een meisje, Little Ninja.

6 september:
Vandaag twee egeltjes binnen gekregen.
De vindster van Jasmijn en Michel heeft het broertje vandaag ook gebracht. De
hond had het diertje in zijn bek gehad, maar gelukkig niet gebeten. Ita heeft geen
wondjes kunnen ontdekken, wel veel vlooien. Hij heeft een biotexbadje gehad.
Boris, 283gram, mannetje, Katwijk

Vandaag kwam ook de vogelopvang uit Oegstgeest een volwassen egel brengen. De
egel was benauwd en versuft op straat in Leiden gevonden.
Omdat ze geen ervaring met egels hebben, is hij naar ons gebracht. Tegen de
benauwdheid heeft hij een ontstekingsremmer en neusspray gehad. Tegen de vlooien antivlodruppels, ook zijn er wat teekjes bij hem verwijderd. De komende dagen moet hij ook worden verneveld. Hij ligt op een warmtematje in de ziekenboeg.
Joris, 704 gram, mannetje, Leiden

5 september:
Astrid kreeg een telefoontje van DA Woerden. Zij hebben een jonkie opgehaald bij Dierennoodhulp Bodengraven. Het egeltje was gevonden door kinderen in Bodegraven. Het diertje maakte een slome indruk .Het heeft al wat gegeten en gedronken daar.
Het is een mannetje van 147 gram, Thijmen is zijn naam.
De DA heeft al 3 teken verwijderd, Marja en Karin 14 kleintjes en 1 grotere. Ze zaten vooral bij zijn kontje en in zijn oortjes.Ook heeft hij een ontstoken piemeltje, waar een druppel pus en een beetje bloed uitkwam . We hebben e.e.a . aan viezigheid eraf gepeuterd en gespoeld met bethadineoplossing.Hij heeft wat pijnbestrijding gekregen .Hij eet wel goed, mest ziet er vies uit, dus wordt opgevangen voor onderzoek.
Piemeltje moet goed in de gaten gehouden worden, als het niet beter wordt nu, dan moet hij misschien toch aan de antibiotica. Net boven zijn piemeltje zit nog een klein korstje en bij de haargrens aan een kant lijkt het haar iets te wijken Alert zijn op mogelijk ontwikkelen van schurft.

Gisteravond heeft de vindster van Rosie haar nestje ontdekt en kon Natasja ze ophalen in Nootdorp. De egelvilla in de tuin van de vindster stond achter een kas en tussen een rij bomen en een heg (met spinnen uiteraard) en ze dacht er zeker 3 gezien te hebben maar het bleken er uiteindelijk 5!
Met hulp van Mieke en Marja hebben we het nest bekeken en na de nare berichten over de 8-ling konden we nu gelukkig constateren dat we opnieuw een op het eerste oog gezond nestje hebben met babies rond de 200 gram.
Het zijn 2 meisjes, Ruby en Rox, en 3 mannetjes: Ravi, Rollz en Rumi.

Helaas… ook de twee overgebleven hummeltjes van de achtling, Bonnie en Bertje zijn overleden
4 september:

Pesto

Vandaag zijn binnengekomen: een moeder met 4 jongen uit Berkel, en een egeltje
uit Nootdorp.
Mamma Pilar 1096 gr met Pistache 160gr, Pasta 200gr, Pecan 185gr en Pesto 193gr, komen uit Berkel en Rodenrijs, gevonden in een zak met Pokon bij een kwekerij, moeder had daarin een nest gemaakt. Er kwamen vliegen op hun mest af
en ze konden daar niet blijven. Ze zitten nu in de revalidatie. Het zijn mooie
egeltjes, mams ziet er ook goed uit. Mest wordt bewaard.

Rosie,vr, 858gram, gevonden in Nootdorp, mevrouw was bezorgd dat ze een nestje
had, bij het nakijken zagen we opgezette tepels, de vindster gaat zoeken naar
een nestje. De egel is wat sloom en apathisch, rolt zich bij oppakken wel op
maar maakt een slome indruk, temperatuur was wel goed. Ook zaten er vliegen bij,
we konden geen eitjes ontdekken. Ze mag voor haar grootte zwaarder wegen, had
wat ingevallen flanken. Ze ligt nu in de ziekenboeg. Mest wordt bewaard.

Helaas ook slecht nieuws, vooral over de achtling. Er zijn er nog maar twee in leven en het gaat niet geweldig met ze. Bonnie en Bertje leven nog. Bella, Bianca, Bruno, Billy, Boy en Bartje zijn niet meer.

Ook Rolette, het egeltje van 112 gram dat zondag binnenkwam, is in de nacht van zondag op maandag overleden.

3 september:
Eind van de middag werd Natasja gebeld door Ruud uit Leiden die ook in juni Kroontje bij ons heeft gebracht. Hij had weer een egel gevonden en maakte zich zorgen. Gelukkig was hij bereid hem te komen brengen. Het gaat om een superzwak egeltje van 228 gram, gevonden in Park Cronesteyn, Leiden. Hij zat onder de teken, vlooien en myasis en was zeer apathisch. Toen Natasja op t punt stond Marja te bellen kwam zij al binnen en moesten ze flink aan de slag.
Na een infuusje, madenstofzuiger, teken verzamelen , een vlooienbad en met wat masseren en stimuleren om te zorgen dat Ernie -want zo heet hij- er niet tussenuit zou knijpen ging de telefoon alweer en werden een moeder en baby aangekondigd door DA Woerden.

Moeder Flurry was verstrikt geraakt in dat spul wat je om een kadootje kunt doen. Zo’n feestlint. Niet zo feestig want het was gespleten en gerafeld en rond haar linker schouder gaan zitten. Het zag er naar uit, maar toen we aan de slag gingen leek t zowaar mee te vallen want t leek alleen rond de stekels te zitten.

Flurry verstrikt in feestlint

Moeder was zeer stijf opgerold en was ons behoorlijk zat maar haar dochter Happy, ongeveer 4 of 5 weken oud, was zo’n leuk en vrolijk gezellig ding dat we de avond op een fijne manier konden afsluiten. Mama kreeg een pijnstiller en is met dochterlief geïnstalleerd in de ziekenboeg. Ze zijn Flurry en Happy genoemd omdat Marja en Natasja allebei nog niet gegeten hadden (het was inmiddels na 20 uur) en ze McDonald’s-visioenen hadden. Ernie zit in thuiszorg. De kans dat hij het redt is minimaal.

Vandaag binnen gebracht:
Edward: manneke van 126 gram. Afkomstig uit Leiden. Had vlooien. Ging al eten nadat hij even op een warmtemat had gelegen.
Rolette: meiske van 112 gram. Onderkoeld, vlooien en vliegeneitjes bij haar kontje. Afkomstig uit Pijnacker. Buurtbewoners hadden haar melk gegeven, niet wetende dat dit heel erg slecht is voor egeltjes. Rolette‘s toestand is zorgwekkend. Ze heeft Ringers lactaat gekregen en ze ligt op een warmtemat.

Helaas is de kleinste van de achtling vanmorgen overleden. Billy kreeg steeds minder belangstelling voor zijn voeding en zijn conditie ging achteruit.Hoewel hij ietsje aangekomen was de laatste dagen , heeft hij het toch niet gered.  Bertje heeft gelukkig geen prolaps meer gekregen. Dus hopelijk gaar hij het wel redden .Duimen maar!

2 september:
Nog een kleintje van de 8-ling had een darmprolaps. Alvorens naar de spoedkliniek te rijden, is Natasja met het diertje naar Karin gegaan omdat zij inmiddels veel ervaring heeft opgedaan wb deze aandoening. Het  is haar gelukt om de prolaps van Bertje terug te duwen. Echt fantastisch om te zien!
Hij is nu even bij aan t komen bij Karin thuis waar hij een homeopathisch middel tegen krampjes krijgt in wat ORS zodat hij hopelijk niet naar de spoedkliniek hoeft.

1 september:

Kastanje

Vandaag binnen gekomen via dierenambulance Woerden: Kastanje.
Kastanje is een reuzenbaby. Zijn oogjes zijn nog niet open, hij heeft geen tand in zijn mond en nog geen haartjes, maar hij weegt wel 124 gram.
Hij heeft ook reuzenpech. Hij is niet alleen zijn moeder kwijt, hij is ook nog eens gebeten door een hond. Geen wonder dat hij ontzettend gestresst is en bokt en blaast bij de geringste aanraking. Bij zijn koppie en bij zijn kontje zijn er wonden van de tanden. Gelukkig zijn ze niet heel diep en zaten er geen vliegeneitjes of maden in. Voor alle zekerheid is hij even naar de dierenarts gebracht. Kastanje krijgt een pijnstiller en een antibioticumkuur. Hij staat al wel op de facebookpagina van de dierenarts.

Eén van de kleintjes van de 8-ling had gisteren een flink stuk darm er uit geperst. Karin slaagde er eerst in het merendeel weer op zijn plek te krijgen, maar het schoot er weer uit. Bovendien leek een stukje darm al beschadigd.
Een bezoek aan de Spoedkliniek bevestigde de diagnose. Gezien de conditie van de egel is besloten tot euthanasie. Het egeltje is geregistreerd als Bartje.