H E T     O P V A N G E N     V A N     E G E L S

Genezen egel   Gesloten tuin    Plaatsing huis
Verhuizing      Voedsel          Veilige tuin     Opvang baby-egels


Egels moeten normaal gesproken met rust gelaten worden.
Alleen als er duidelijk iets mis is, zal de egelasielhouder een egel opnemen. Na genezing wordt zo'n egel natuurlijk zo snel mogelijk weer vrijgelaten.
Voor de egel is het dichtstbijzijnde opvangadres het beste. Voor adressen : Zie pagina Nederlandse opvangen en verder natuurlijk:

Egelopvang Zoetermeer e.o.



Wat gebeurt er met een gevonden egel?

       

 

Als een egel binnenkomt bij een vrijwilliger dan wordt eerst de reden van de "opname" vastgesteld. Dit kunnen zijn:

1. Verwonding (aanrijding, verwonding door tuingereedschap etc.)
2. Ziekte.
3. Verstoring (egelmoeder met jongen, egel in winterslaap).

De egel wordt onderzocht op uitwendige parasieten (teken, vlooien, schimmel, en in ernstige gevallen maden) en deze worden verwijderd. De inwendige parasieten (verschillende soorten wormen) die bijna alle egels bij binnenkomst hebben worden ook aangepakt.
De egels krijgen gelijk een injectie en deze wordt dan, met tussenpozen, drie maal herhaald.
Dan wordt de egel geobserveerd: of hij goed loopt, zich inrolt etc.
Is de egel in hele slechte conditie of ernstig verwond dan wordt contact opgenomen met de dierenarts. Afhankelijk van hoe de egel is, blijft hij in de "thuiszorg" en gaat daarna naar de opvang.
Ondertussen is dan de mest van de egel nagekeken op eventuele andere inwendige parasieten en worden daar ook medicijnen voor toegediend.
Dit gebeurt allemaal door vrijwilligers die daartoe zijn opgeleid.

En als de egel weer genezen is?

Is de egel parasietvrij en verder gezond en goed op gewicht (dit is afhankelijk van het jaargetijde) dan wordt hij vrij gelaten.
Dit kan zijn: in de zomer, in een park op een plek met veel struiken en water in de buurt of 's-winters in een gesloten tuin (d.w.z. een "egeldichte" tuin).
In dit soort tuinen wordt de egel bijgevoerd en gecontroleerd. Er is dan ook nog contact met de egelopvang.

 

  

Handleiding voor vrijwilligers met een gesloten tuin

U hebt een egel in uw tuin te verzorgen gekregen, die daar als gast de winter door mag brengen. Deze egel weegt ongeveer 400 gram of meer en is, voorzover wij en de behandelend dierenarts kunnen nagaan, gezond en zonder ongedierte, zoals teken e.d.

Mocht u na het lezen van de volgende informatie nog vragen hebben, dan kunt u ons natuurlijk altijd bellen of mailen. Trouwens, wij zouden het zeer op prijs stellen, wanneer u ons gedurende het winterseizoen enkele keren meldt, hoe het met "uw egel" gaat!

               

Egel in gesloten tuin:

Voorwaarde voor het bij u in de tuin onderbrengen van een egel is dat uw tuin geen ontsnappingskansen aan de egel biedt. Het dier moet immers in de lente terug de natuur in en niet bij de buren b.v. verhongeren!

De plaatsing van het egelhuis:

De egel heeft een slaaphuis ("sta-caravan") meegekregen maar u kunt ook een egelhuis ("egel-villa") voor hem maken (bouwschema is op te vragen). Vul het egelhuis met dorre bladeren. Zet het huis op een paar tegels om rotting te voorkomen.
Het beste plekje voor de egelvilla/stacaravan is een beschutte plaats waar kinderen en honden moeilijk bij kunnen, in een hoekje van uw tuin, tegen een schutting of muur, of een plekje onder een struik. Bedek het hele huis met een laag bladeren en aarde of turfmolm, behalve de ingang en bij de egelvilla de ventilatiebuis.
Deze laag vormt een extra bescherming tegen de kou. Leg er een oude mat, een brede plank of stuk fijnmazig gaas overheen om wegwaaien van het blad te voorkomen.
Egels zijn schuwe dieren. Probeer dus de ingang verborgen te houden voor andere dieren, b.v. door overhangende takken en bladeren. Weersta de verleiding de ingang zo te plaatsen, dat u de egel in en uit kunt zien lopen. De kans is groot dat het egelhuis dan niet gebruikt wordt.
Heeft u een egelvilla dan moet het schoongemaakt worden na vertrek van de egel.

Verhuizing van de egel:

Soms gebeurt het dat de egel spontaan een ander plekje in uw tuin kiest, bijvoorbeeld onder de composthoop of een berg droog blad. Laat hem rustig zijn gang gaan, help hem alleen dit plekje droog te houden en te beschutten tegen regen en wind.
Intussen kunt u nagaan of dit verhuizen werd veroorzaakt door tocht of lekkage in zijn huisje.
Ook als de egel niet verhuist, is het raadzaam de zaak af en toe te controleren: vooral na zware regenval.
Door uw wijsvinger in de ingang te steken, kunt u voelen of alles nog droog en in orde is. Zonodig kunt u wat blad (droog) of krantensnippers toevoegen.

 

Voedsel:

Het voedsel van een egel in de vrije natuur bestaat hoofdzakelijk uit insekten. In onze tuinen is dit voedsel echter schaars en bovendien snel op.
Daarom krijgt het dier vervangend voer, zoals brokjes en (rund)blikvoer voor katten (evt. honden), enige stukjes fruit, evt. wat universeel voer door het blikvoer gemengd. Dit alles is bij vrijwel iedere dierenhandel te koop. Ander honde- en kattenvoer, zoals af en toe gesneden hart e.d. is ook uitstekend.
Heel handig is een "katvrij" egeleethuis om het voer in te zetten. Een omgekeerd sinaasappelkistje met een vuilniszak erop bevestigd tegen de regen, een vuistgrote egeldeur in een wand en een van bakstenen gemaakte sluis ervoor werkt prima. Een zware steen op het dakje verhindert dat honden of katten het (vederlichte) huisje omgooien.
Als het kouder wordt, begint de egel meestal minder te eten. Dit is een goed teken: hij is langzamerhand toe aan zijn winterslaap. Het aanbod van voer kan geleidelijk worden verminderd.
Zodra blijkt, dat de egel niet meer eet, zet dan alleen nog droge brokjes en evt. fruit neer. Als u een afgepaste hoeveelheid geeft, b.v. 7 brokjes dan merkt u het meteen als hij ervan gegeten heeft en dus (even) wakker was.

Water (bij strenge vorst vermengd met wat suiker om bevriezing tegen te gaan) mag natuurlijk nooit in de tuin ontbreken.
Geef een egel nooit melk.
Ziet u de egel bij streng winterweer overdag of 's nachts, meldt dit aan ons, er kan iets mis zijn.
Het kan zijn, dat de egel ook in de winter bij warmere dagen zijn slaap onderbreekt om te eten. Natuurlijk geeft u hem dan weer de normale portie. Vang hem even om hem te wegen.

Het ontwaken:

In het voorjaar, vanaf omstreeks half maart of april, afhankelijk van het weer, zal de egel ontwaken.
Sommige egels eten een aantal dagen heel veel om weer, tot mei hun slaap voort te zetten!
Geeft u de egel zodra hij ontwaakt flink te eten. Dit is heel hard nodig want een egel verliest tijdens zijn winterslaap zo'n kwart tot eenderde van zijn gewicht. Dit eten zet u pas in de avond, wanneer het donker wordt, neer. Dit zoekt hij in de vrije natuur immers ook pas 's avonds.
Het tijdstip, de plaats van uitzetten en vrijlaten en wie dit zal doen, gebeurt in overleg met het Egelopvangcentrum. Eind april wordt hierover contact met u opgenomen.
Mocht het gebeuren, dat uw egel, ondanks uw goede zorgen, de winter niet doorgekomen is, bedenkt u dan, dat dit in de vrije natuur ook kan gebeuren. Wij hopen dat u veel plezier zult beleven van uw egel.
Bij vragen of leuke en natuurlijk ook nare gebeurtenissen kunt u ons bellen.

Een veilige tuin voor de egel:

NB: denk ook aan de tuin van uw buren. Bovenstaande aanbevelingen gelden natuurlijk ook voor hun tuin.

Egels zijn goed voor uw tuin: Het zijn natuurlijke bestrijders van schadelijke beesten als rupsen, slakken en maden.
Hierdoor ontstaat een natuurlijk evenwicht in uw tuin zonder het gebruik van insektenverdelgers.