NLDOET 2019

NLDOET 2019

De dag begon slecht met regen en harde wind. Gelukkig hield het rond 10 uur wel op met regenen. Nadat de NLDoet vrijwilligers koffie met iets lekkers hadden gekregen gingen we met z’n tienen aan de slag. De egeltuin kreeg een schoonmaakbeurt en er moesten heel veel nieuwe planten in de grond. De vijver moest schoongemaakt en kreeg een nieuw fonteintje en planten en de takkenrill moest weer opgehoogd worden. Ook de plantenbakken werden voorzien van nieuwe plantjes. Halverwege de middag zag de tuin er weer prima uit en gingen de vrijwilligers met een aandenken aan deze dag, weer naar huis. Het was ondanks de kou een zeer geslaagde dag.

 

Egels in de opvang maart 2019

5 maart

Er zijn twee bofkonten vrijgelaten: Popsicle. die sinds januari bij ons was en Luca, die in oktober binnenkwam als verweesd jong. Ze wonen nu op stand in Rheden.

4 maart

Helaas is Emilie vandaag geëuthanaseerd. Ze bleek behalve ernstig ondervoed te zijn ook nog een bijtwond te hebben plus een aantal tumoren. Haar laten inslapen was de beste oplossing.

Egels in de opvang Februari 2019

24 februari

Vandaag brachten 2 dames een egel die was gevonden in Wassenaar, omgeving Schouwweg. De egel lag daar midden op de weg. Volgens de dames was dit een zeer nette buurt, dus de egel moest ook een mooie naam krijgen. Het is Emilie geworden. Helaas is de toestand van Emilie nogal zorgwekkend. Het is een vrouwtje van 597 gram, die in goede doen wel tegen de kilo mag wegen. De oogjes lagen diep en waren bijna niet zichtbaar. Emilie is zwaar ondervoed en ernstig uitgedroogd. Ze stond te schudden. Daarnaast heeft ze vlooien en we zagen ook bloed in de buurt van de vagina. Eerst heeft ze een vlooienmiddel gehad en infuusvloeistof. Ze heeft ook een warmtematje en ze heeft Inmiddels zelf wat gegeten. De eerste slag is gewonnen, maar ze is er nog lang niet. De oorrandjes zien er ook wat wittig uit en ze schilfert wat. Mogelijk heeft ze ook schimmel. Duimen dus voor Emilie. Ze heeft het hard nodig

20 februari

Vandaag gebracht door dierenambulance Den Haag: Hans, een sterk verzwakte egel van 472 gram, gevonden op Granietgroen in Zoetermeer Hij liep overdag op straat en viel iedere keer om.Uitgemergeld, uitgedroogd, ondervoed. Het is een oudere egel met een niet al te best gebit. Hopelijk slagen we er in om hem op te lappen. Hij zit in ieder geval voorlopig warm en droog met een aan zijn gebit aangepaste lekkere hap.

19 februari

Sjaantje zit al lang bij ons. Ze kwam vorig jaar in juli binnen en ze mankeerde van alles.Ze heeft veel behandelingen ondergaan en eigenlijk wilden we haar nog wat langer binnen houden tot alle stekels weer netjes waren aangegroeid. Maar Sjaantje was het patiënt zijn spuugzat. We hebben haar toch maar in een uitwen-tuin geplaatst, in de hoop dat de buitenlucht en de vrijheid haar genezing zouden bevorderen. Het is nog te vroeg om daar iets van te zeggen maar ze heeft het in ieder geval erg naar haar zin.

Sjaantje aan de scharrel

5 februari

Vandaag opgehaald uit Binnenpark een egel met een flink gat in zijn zij. Bij de Dierenarts bleek dat Arie een open botbreuk bij zijn heup had en niet meer te redden was. Hij is helaas geëuthanaseerd.

2 februari

Binnengekomen vandaag: Lagret. Onderkoeld en mager. Komt uit Zevenhuizen. Hopelijk gaat dit dappere egeltje het redden. Wij gaan daar in ieder geval alles aan doen.

Een lintje voor Marja en Mieke!

Een grote verrassing voor onze vrijwilligsters Mieke van der Burg en Marja Beltman. Sinds 1994 zetten Mieke en Marja zich al in voor onze egelopvang. Donderdagavond werden ze voor al die jaren vrijwillige inzet beloond. Door de burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot, werden ze benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau. Gefeliciteerd Marja en Mieke, jullie hebben het terecht verdiend!

https://www.omroepwest.nl/nieuws/3758450/Koninklijke-onderscheiding-voor-trouwe-vrijwilligsters-egelopvang-Zoetermeer

Egels in de opvang januari 2019

In het weekend kwamen er 2 dames binnen:

Kwibi, zij mankeert van alles. Ze heeft schimmel, schurft, longworm en ontstekingen. Ze krijgt biotexbadjes en medicatie. Ze zal nog wel een hele poos bij ons zijn. Ze komt uit Zoetermeer.

Het ontstoken buikje en pootjes van Kwibi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Birgitta, een klein ondervoed meiske uit Oudewater. Ook voor haar gaan we goed zorgen.

22 januari

Ondanks de sneeuwbuien werden er vandaag twee dametjes gebracht, die allebei te klein zijn om de winter te overleven.

Popsicle, ze heeft een nare hoest  en

Frozen, zij was onderkoeld

11 januari

Frommel werd binnen gebracht door Dierenambulance Den Haag. Egel is stijf opgerold, dus geslacht was onbekend. Frommel is zwak en onderkoeld en lijkt gezien de kale pootjes ook schurftig te zijn.  Frommel lag de volgende ochtend helaas dood in het hok.

10 januari

Binnengekomen vandaag: Ronk. Is wat sloom en lauw, 508 gram, had wat gegeten bij vindster, liep rond in haar tuin. Geen verwondingen, wat uitgedroogd en te licht voor de winterslaap. Zit in de ziekenboeg op een warmte matje.

9 januari

Nog een tegenvaller: egel Igor (binnen sinds 19 november) kreeg plotseling koorts en overleed dezelfde avond.

6 januari

Triest nieuws: egeltje Noa is toch nog plotseling overleden. Toch te zwak geweest om het te redden.

3 januari

Onze eerste klant van dit jaar is alweer binnen: Noa, gevonden in Zoetermeer (Meerzicht ) 270 gram, veel te klein om te gaan winterslapen dus.