7e Westerparkdag

 

Elk jaar wordt er een Westerparkdag georganiseerd door het IVN Zoetermeer. Op 27 mei is het alweer voor de 7de keer feest in het Westerpark. Feest, vooral omdat IVN Zoetermeer en de Natuurtuin dit jaar 40 jaar bestaan.  Er zijn veel leuke activiteiten voor jong en oud. Naast heel veel andere natuur en milieuorganisaties heeft ook de Egelopvang een informatiestand waar u alles over de egel en zijn leefgebied kunt leren. Bij de vrijwilligers van de Egelopvang kunt u terecht met al uw vragen. Ook zijn er leuke egelspulletjes te koop. Het feest begint om 12.00 uur en zal rond 16.00 uur afgelopen zijn. Komt u ook langs bij onze stand?

 

Egels in de opvang mei 2018

23 mei

Vanavond is Smartie (bij ons sinds oktober) vrijgelaten in het Westerpark.  We hopen dat hij geniet van de vrijheid en het mooie weer.

22 mei

Van Pinky (binnengekomen 2e pinksterdag) heeft de dierenarts een röntgenfoto gemaakt om te zien of er wellicht sprake was van longtumoren. Die heeft hij gelukkig niet. Het is niet duidelijk wat er aan de hand is want hij is nog steeds erg benauwd. Hij is flink op medicatie gezet.

21 mei

Weer een nieuwe groep vrijbuiters. Ze zijn vrijgelaten in de bossen van Lunteren (Veluwe) door onze vrijwilligster Selene. Het zijn:

Finn (binnen sinds februari)

Jessie (binnen sinds januari)

Davida (binnen sinds november)

Bokkie (binnen sinds oktober)

Brummen (binnen sinds december)

 

Binnengebracht uit Nootdorp: egel Pinky. Hij is heel erg benauwd en heeft waarschijnlijk longworm en/of een flinke longontsteking. Medicatie is ingezet en zijn mest wordt onderzocht. We gaan heel erg ons best doen voor dit ventje.

19 mei

Vandaag weer verdrietig nieuws: Egeltje Flint werd gebracht door Dierenambulance Woerden. Ondervoed en uitgedroogd. Ze heeft het niet gered en is dezelfde nacht overleden.

16 mei

Zo langzamerhand gaan alle egels die goed op gewicht zijn en/of zijn genezen weer terug naar de natuur en daar doen we het natuurlijk allemaal voor. De 5 gelukkigen van vandaag zijn uitgezet in de bossen van Leersum. Het zijn:

Debsel (bij ons sinds januari)  

Fleur (binnengekomen in november)    

Kiwi (binnengekomen in november)       

Rosie (binnengekomen in september)

Sneeuwvlokje (binnengekomen in december)

 

14 mei

Pieternella (bij ons sinds november) besloot het tijdstip van vrijlaten niet af te wachten. Ze heeft zichzelf uit de uitwen-tuin vrijgelaten. Daar zit nu een flinke kier in de schutting.

Arme Chopin (gevonden 5 mei j.l.) heeft het niet gered. Hij was erg benauwd en ondanks medicatie werd het niet beter. De dierenarts heeft besloten hem uit zijn lijden te verlossen.

11 mei

Een tragedie: Een lieve mevrouw uit Voorschoten vond een benauwde egel en heeft hem zelf naar een dierenarts gebracht en de onkosten uit eigen zak betaald. Daarna heeft ze hem voor verdere verzorging naar ons gebracht. Helaas is het akelig afgelopen: na onderzoek heeft onze dierenarts moeten constateren dat er niets meer aan te doen viel. Hij is geëuthanaseerd. Hij was Steve Stekel genoemd.

10 mei

Nog 5 gelukkigen zijn uitgezet in Nationaal Park Veluwezoom:

Roos (bij ons sinds oktober 2017)
Lente (binnengekomen in maart 2018)
Skunky (binnengekomen in oktober 2017)
Pim (binnengekomen in december 2017)
Calvin ( binnengekomen in maart 2018)

Maar Petra (bij ons sinds maart) is ook heel tevreden met haar nieuwe verblijfplaats: in het Westerpark bij de Schapenweide.

5 mei

Sommige egels zijn echte bofkonten: Rosé (binnengekomen als verweesd jong begin oktober 2017) heeft de vrijheid gekregen in Nationaal Park Veluwezoom.

Bofkont Rosé

Helaas is Tijger vanmorgen dood aangetroffen in zijn hokje.

Opgehaald aan de Chopinrode: een benauwd mannetje van 580 gram. Hij heet Chopin.

4 mei

Dierenambulance Woerden bracht gisteren een klein mannetje, Tijger.
Hij werd gevonden in Nieuwegein toen men bezig was met buxus gif.
Weegt 426 gram maar zou meer mogen wegen. Zijn mest is al gecontroleerd en behandeling gestart.

2 mei

Druk dagje vandaag: 3 nieuwe egels binnen.

Cuzco, geslacht nog onbekend, wilde niet goed ontrollen, apathisch, ondervoed, onderkoeld dus warmtematje. Flinke schurft op de buik en onder het kinnetje. Heeft druivensuiker gehad en 2x 6ml infuus. Gewicht; 648 gram, gevonden in Zoeterwoude-dorp, langs druk fietspad, was toen aan het schudden. Begon later iets te eten, maar is erg verzwakt. De vindster heeft hem/haar helemaal op de fiets bij ons gebracht!

Pimpel, mannetje, 249 gram. Heeft een hele zware schurft en schimmelinfectie. Het is een wonder hoe hij de winter heeft overleefd. Het is een hongerig mannetje. Verder heeft hij enorm veel geluk gehad op de weg. De vindster vertelde dat hij op de weg voor hun huis liep (80 km weg) en bijna was overreden. Gelukkig stopte er een vrachtvragenchauffeur (deze man verdient een lintje) en hij heeft het overige verkeer gewaarschuwd voor dit kleintje. Vervolgens heeft hij het egeltje in de voortuin gezet van de vindster. Daar heeft ze hem gevangen en in een doos gezet. Pimpel komt uit Bleiswijk, Ook hij heeft druivensuiker gehad. 

Meester Visser, man, 591 gram, Zoeterwoude, lag overdag in de kale berm. Ondervoed en uitgedroogd. Onderkoeld, was erg aan het schudden, dus ook een warmtematje. Heeft infuus 6 ml. gehad. Longen voelen niet goed, iets licht zagende ademhaling.

Egels in de opvang april 2018

 

29 april

Helaas is Max, ondanks al onze zorgen, toch overleden. Jammer dat hij te zwak was om het gevecht te winnen.

28 april

Vandaag werd Max binnengebracht door dierenambulance Woerden. Uitgedroogd, ondervoed, verzwakt en onderkoeld. Waarschijnlijk heeft hij ook nog een longworm-besmetting. Hij weegt 554 gram. We gaan ons uiterste best doen voor dit mannetje!

27 april

Op de avond van Koningsdag hebben we Mika ( binnengekomen 13-12-2017) de vrijheid teruggegeven. Die loopt nu (koninklijk) rond in het Balijbos.

26 april

Naast alle blijdschap om de egeltjes die eindelijk de vrijheid krijgen is er helaas ook ellende. Gisteren werd in het Westerpark een egeltje gevonden. Het arme dier was apathisch en had een open wondje met veel vliegeneitjes onder het linkergedeelte van zijn bovenlip. Ook zat zijn linkeroog dicht met oude bloedresten. Het egeltje had een geïnfecteerd oogtrauma. De dierenarts kon niets meer voor hem doen en heeft hem moeten laten inslapen.     Mozes, man, 471 gram.

 

Wee is vrij!

Kent u onze celebrity nog? Egeltje Wee, die in oktober met een gebroken kaak bij ons werd gebracht en door dierenarts de Grauw een beugelbekkie kreeg aangemeten. Ze heeft zelfs opgetreden in Hart van Nederland.

https://www.hartvannederland.nl/nieuws/2017/egeltje-wee-eindelijk-beugelbekkie-af/

Na een voorspoedig herstel ging Wee, zoals elke egel, in winterslaap. Ze is inmiddels wakker en vol goede moed aan een nieuwe start begonnen.

Ze is uitgezet door “haar” dierenarts, Frank de Grauw en ze woont nu in de bossen van Apeldoorn. We hopen dat ze nog een lang en fijn egel-leven mag hebben.

Het gaat nu snel met het vrijlaten van gezonde uitgeslapen egeltjes:
Willemijn (binnengekomen in oktober)
Wally (binnengekomen in november)
Henkie (binnengekomen in november)
Dotje (binnengekomen in december)
Prya (binnengekomen in september)
Cis (binnengekomen in december)
Mo (binnengekomen in december)

24 april

Het O-nest is vrijgelaten! Ze kwamen begin september binnen samen met moeder Olivia. Moeder is al eind september vrijgelaten. De kinderen Olli, Olijfje, Okke en Oda wonen nu een stuk verder weg op de Postbank in Rheden.

23 april

Vandaag zijn uitgezet: Georgie ( binnengekomen oktober 2017) en Puck (binnengekomen november 2017).

Collega Carla vond een ondervoed en uitgedroogd mannetje bij haar in de buurt. Ze heeft hem Erik genoemd. Hij heeft een infuus gehad en is flink aan het eten.

‘s Avonds zijn uitgezet: Anne-Roos (binnengekomen december 2017), Sammy (binnengekomen november 2017) en Kip (binnengekomen november 2017).

22 april

Marie ( binnengekomen december 2017) en Owen ( binnengekomen oktober 2017) kregen vanavond de vrijheid in Tuinencomplex Seghwaert, waar ze hun intrek mochten nemen in hun nieuwe villa.

Prem (binnengekomen september 2017), en Wokkel (binnengekomen augustus 2017) wonen nu in het Buytenpark en Fanfare ( binnengekomen september 2017) woont nu in het Westerpark.

20 april

Nog meer egels die uitgeslapen zijn werden uitgezet: Pimmetje, Bennie en Chloé, alle drie binnengekomen in november 2017 en Tinkerbell, die bij ons was sinds  december 2017.

Ook Stekeltje die in september bij ons kwam als onderkoeld en ondervoed jonkie van 163 gram is uitgezet. Hij woont nu in het Westerpark en weegt 840 gram.

19 april

Spunk (binnengekomen oktober 2017) heeft de vrijheid gekregen in Landgoed Heuven in Rheden.

Willem (binnengekomen september 2017) is geëuthanaseerd. Het ging niet meer. Gisteren had hij even een opleving maar vanochtend was het mis.

17 april

Ook Gwen, Storm en Dick kregen hun vrijheid terug. Zij zijn uitgezet in het Westerpark.

17 april

Eindelijk was het dan zover voor
Simone, vrouw, binnengekomen op 19 december 2017
Mira, man, binnengekomen 4 november 2017
Petra Pan, vrouw, binnengekomen op 1 december 2017
Jan Willem, man, binnengekomen op 19 oktober 2017

In het natuurgebied van de Wassenaarse Slag heeft dit viertal op 17 april de vrijheid teruggekregen. Mira en Jan Willem vonden het maar niets en bleven een tijdje onder een struik zitten. Petra Pan wist niet hoe snel ze weg moest komen. Simone werkte nog snel even een langslopende mier naar binnen en ging toen achter Petra Pan aan. Na een paar minuten waren ook de twee mannetjes verdwenen.

14 april

Gisteravond zijn 3 egels uitgezet in de Horsten, Voorschoten:
Frost, man,binnengekomen op 12-12-2017
Boem , man, binnengekomen op 8-9-2017
Merry Christmas, vrouw, binnengekomen op 26-12-2017
Merry Christmas ging er meteen vandoor.
Boem moest even nadenken en Frost probeerde zich weer te verstoppen maar dit lukte niet helemaal.
Dit zijn de eerste 3 egels die zijn uitgezet. Wij hopen dat er gauw meer volgen.

11 april

DA Woerden bracht een egel die apathisch was, lauw en uitgedroogd. Veel teken en vlooien. Het rechter voorpootje was enorm gezwollen en miste een teennagel. De egel is door de dierenarts bekeken en hij constateerde een oude geïnfecteerde breuk. Tevens was zijn tong enorm opgezwollen. Hij kon helaas niets meer voor hem doen en heeft de egel moeten laten inslapen. Pieter, man, 707 gram.

9 april

Egeltje Glenda kwam 31 maart al met de nodige luchtwegproblemen binnen. Ondanks ontworming en medicatie om haar longen in een betere conditie te krijgen, werd ze steeds benauwder.  Ze is vandaag geëuthanaseerd.

5 april

April heeft de strijd opgegeven. Ze was veel te zwak. Triest.

3 april

Gevonden in Oosterheem, April, meisje, weegt 360 gram en is heel zwak. Is nagekeken door dierenkliniek de Bossenbuurt omdat er eerst sprake van was dat ze zou zijn aangereden. Dat blijkt niet het geval. Ze heeft een infuus gehad en moet eerst warm worden. Daarna gaan we stap voor stap verder.

2 april

Gisteren gevonden en vandaag opgehaald in Hazerswoude-Dorp: Bunny, een klein meisje, erg koud en mager, Bunny weegt slechts 285 gram. We maken ons zorgen om haar snelle ademhaling

NLDoet-dag

Zaterdag 10 maart was het NLDoet dag. Ook wij hebben daar weer aan mee gedaan. Met veel vrijwilligers zijn er weer veel klussen gedaan. Onze egeleducatie tuin is weer netjes en opgeruimd. Er is een mooie houten afvalbak gemaakt en op het parkeerterrein staan bloembakken met vrolijke voorjaarsbloeiers. Met dank aan de vrijwilligers en vrijwilligsters is het een geslaagde NLDoet dag geworden. Zonder hun inzet was het niet gelukt. De entree en de tuin van de Egelopvang ziet er weer piekfijn uit.    

Egels in de opvang maart 2018

31 maart

Twee egeldames opgehaald vandaag:

Glenda.  Ze is gevonden in het Buytenpark.  Glenda weegt 481 gram en is veel te mager en uitgedroogd.. Haar bekje ziet wat rood. Ze heeft een stevige pruttel. Maar eten gaat goed naar binnen.

Elke. Ze is gevonden door wandelaars die haar hebben afgeleverd bij stadsboerderij De Weidemolen in Oosterheem. Ook Elke is mager en moet aansterken.

30 maart

Gebracht door DA Woerden en gevonden in Nieuwegein: Calvin, een mannetje van 484 gram. Lag overdag midden op een grasveld en was bedekt met teken. Is erg mager en heeft mogelijk schimmel/schurft. We hebben er 54 teken !!!!!!!!!!!! afgeplukt. Heeft infuus gehad en viel daarna aan op het eten. Heeft een warmtematje.

Vandaag gebracht door DA Den Haag Brechtje, gevonden in de Obrechtrode te Zoetermeer. Vrouwtje, 635 gram, korsten op neus en een aantal teken. Mager.  Heeft 10 ml Ringers gehad.

28 maart

Didi is zaterdag 24-3 binnen gebracht. Ze kon alleen maar op haar zij liggen en haar pootjes trilden. De dierenarts dacht aan een vergiftiging. Omdat Didi wel at, stelde hij voor om het nog even aan te kijken of zij zelf herstelde. Didi knapte helaas niet op. Daarom is ze vandaag geëuthanaseerd.

Ashley,  meisje, 285 gram, gebracht door Dierenambulance Wassenaar. Ze ziet er bewonderenswaardig goed uit, niet te mager, goed op temperatuur, weinig parasieten.  Gevonden in Wassenaar, niet bekend is waarom ze door de ambulance moest worden opgehaald.

27 maart

Egeltje vanmiddag gevonden door vriendin van Habiba in Westerpark. Vrouwtje, naam Ferlin, gewicht 592 gram. Had een teek. L. oor is kapot en bloedt. Ze lijkt ook wat schurftig.

Vandaag gebracht door vindster: Dappertje, egelmeisje  van 483 gram. Was een beetje uitgedroogd maar verder in orde. Heeft 10 ml infuus gehad. Haalt wat snel adem maar dat is waarschijnlijk stress. Complimenten voor de vindster die dit kleintje door de winter heeft geholpen door haar onderdak te bieden in een egelhuisje en te voorzien van kattenbrokjes.  Dappertje komt uit Wassenaar, uit de Adrianastraat.

24 maart

Dierenambulance Den Haag bracht vandaag een egeltjevrouwtje van van 276 gram. Ze is goed op temperatuur, maar uitgedroogd en erg zwak. De achterpootjes trilden en volgens de dierenambulance zou ze er mee slepen. Ze kan zich wel oprollen. Ze heeft schimmel. Ze heet Didi. Ze is gevonden aan de Roelantshove in Zoetermeer.

14 maart

Opgehaald uit Meerzicht, Munnikenland een mannetje van 710 gram, Bart. Onderkoeld, ondervoed, vlooien, teken en schurft. Bovendien een gezwollen en ontstoken piemel. Daarvoor krijgt hij antibioticum. Hij moet eerst aansterken voordat we de schurft gaan behandelen.

Gistermiddag werd een egel gevonden op de Wadi in de wijk Oosterheem. Gegevens: Petra, vrouwtje, 503 gram. Petra is erg mager. Ze zou veel meer moeten wegen. Petra heeft 1 dikke teek op haar zij en kleine teekjes rond haar ogen. Ze was erg uitgehongerd en stond heerlijk van haar zachte voer te eten.

10 maart

Vanochtend is een egel opgehaald uit het Binnenpark. Het was een volwassen vrouwtje en ze was erg benauwd.  Ze is geëuthanaseerd.  Ze is Maartje genoemd.

9 maart

Aan het eind van de middag werd na een telefoontje een egel naar de opvang gebracht. We hebben haar Lente genoemd. Lente is een vrouwtje van 645 gram, gevonden in Oosterheem aan de Nijlstroom. Ze werd lastig gevallen door vogels. Heeft geen zichtbare verwondingen. Alert diertje.

7 maart

Vanavond is in Rokkeveen een egeltje gevonden (egel Zielepoot) dat met zijn R. achterpoot sleepte. Dierenarts heeft hem nagekeken en pootje bleek uit de kom, het was een oude breuk. Tevens had hij veel ontstoken snijwonden aan kop en voorpoten dus hij heeft vermoedelijk ergens in vast gezeten. Hij is geëuthanaseerd.

7 maart

Valentijn is vandaag helaas  geëuthanaseerd i.v.m. benauwdheid.

5 maart

Vanmiddag is Saartje, (binnenkomst 2/11) geëuthanaseerd. Ze zat bij Ita in de tuin sinds 15/11. Ze lag in de tuin op haar zij in de zon. Het is heel jammer, maar voor haar het beste zo. Ze was te verzwakt door de strenge vorst van vorige week.