Egels in de opvang juli 2020

7 juli

Noa en Regen zijn terug naar de tuin waar ze gevonden zijn. Ze zijn al aan het feesten.

Arme kleine Kriti heeft het ook niet gered. Ze was ook eigenlijk kansloos.

Gebracht door een particulier: Billy uit Alphen aan de Rijn. Hij is opgeraapt omdat hij moeilijk liep.

Binnengekomen met dierenambulance Woerden: Corina uit Nieuwegein. Ze is opgenomen omdat ze zwak zou zijn maar daar is tot nu toe niets van gebleken. We houden haar in de gaten.

We waren er gisteren al bang voor: Cyril was te zwak om er weer bovenop te komen. Hij is vannacht overleden.

6 juli

Vanavond arriveerde egeltje Cyril uit Woerden. Hij is er bar slecht aan toe. Hij heeft al een infuus gehad omdat hij erg uitgedroogd is. De prognose is helaas slecht.

Vandaag werd Kyria naar de opvang gebracht. Ze had vastgezeten in een hek en daarbij haar rechter achterpoot gebroken. Dat bleek helaas onherstelbaar en de dierenarts heeft haar uit haar lijden verlost.

5 juli

Dierenambulance Woerden bracht Matia, een snipverkouden vrouwtje uit Nieuwegein.

Dierenambulance Leiden bracht er twee tegelijk:

1 mager en heel erg zwak vrouwtje, Kriti, is er heel slecht aan toe en de prognose is helaas slecht, al zullen we natuurlijk ons uiterste best doen om haar er weer bovenop te helpen.

2 Een mannetje, Stavros, zijn conditie is redelijk maar hij heeft erge diarree.

4 juli

Ronald is gebracht door een dame uit Nootdorp. Hij is een flinke vent maar hij hoest.

Giganta is gebracht door een particulier uit Waddinxveen. Ze is veel te zwaar en heet heel veel vlooien. De vlooien zijn inmiddels weg maar ze zal op dieet moeten.

2 juli

Yaya is gebracht door een particulier uit Wassenaar. Yaya is een wat oudere egel. Ze heeft schimmel, schurft en een licht pruttel.

Doran is gebracht door een particulier uit Zoeterwoude. Hij lag in de zon en hij is licht uitgedroogd.

1 juli

Uitgezet in het Buytenpark: Joop en Thomassie.

Joop

Thomassie

 

 

 

 

 

 

 

Gebracht door dierenambulance Woerden egeltje Alpha. Een klein egeltje met een grote snotneus. We gaan weer ons best doen.

Statiegeldactie AH Rokkeveen

Statiegeldactie AH Rokkeveen

Deze actie heeft maar liefst € 464 opgeleverd. Iedereen heel hartelijk bedankt! Zeker nu, met die akelige nieuwe egelziekte, kunnen we alle bijdragen zeer goed gebruiken.

Zenderonderzoek

Zenderonderzoek egels Zoetermeer
In de wijk Meerzicht in Zoetermeer vindt in de maanden juni, juli en augustus een egelonderzoek plaats. In samenwerking met de gemeente Zoetermeer en de egelopvang Zoetermeer onderzoekt Silvavir ecologisch advies hoe de egels hierbij gebruik maken van de groene verbindingen en hoe succesvol opnieuw uitgezette egels zijn in het vinden van een nieuw territorium . Voor dit onderzoek worden, vanuit de egelopvang Zoetermeer, 6 egels voorzien van een GPS zender en uitgezet in de wijk Meerzicht. Gedurende 3 maanden worden deze egels gevolgd en periodiek terug gevangen om te controleren of ze nog gezond zijn. Ook worden tijdens deze terugvangsten de GPS gegevens uit de zenders gedownload. Met deze gegevens kunnen we de nachtelijke zwerftochten en de territoria van de egels in kaart brengen.

Meer informatie?
Meer informatie over het project is te vinden op:

https://www.silvavir.com/project/zenderonderzoek-egels/

Egelopvang Zoetermeer: https://www.egelopvang.nl/zoetermeer/
Egelwerkgroep Nederland: https://www.egelwerkgroep.com/
Meer informatie over de egel: https://www.zoogdiervereniging.nl/zoogdiersoorten/egel

Neem contact op met de gemeente Zoetermeer


Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een gezenderde egel?
De zenders worden aan de stekels op de rug van de egel bevestigd en hebben een lange, buigzame antenne. De zender bestaat uit een GPS zender en een VHF zender in één.

Ondervinden de egels hinder van deze zender?
De egels ondervinden geen hinder van de zender. De zender weegt maximaal 5% van het lichaamsgewicht van de egel. Met speciale lijm wordt de zender aan de stekels op de rug van de egel bevestigd. De zender en lijm zijn na het onderzoek gemakkelijk te verwijderen. Het is een door de Wet op de Dierproeven goedgekeurde methode.

Wat moet ik doen als ik een gezenderde egel zie?
Niets. Laat AUB de dieren met rust. U hoeft geen melding te maken bij de egelopvang of dierenambulance.

Hoe worden de egels opgespoord?
De egelonderzoekers gaan ’s avonds en ’s nachts op pad met een mobiele VHF ontvanger en handantenne om de egels te lokaliseren. De VHF zender aan de egel zendt continu een signaal uit (een beep op een bepaalde frequentie met een bepaalde interval). Wanneer de onderzoekers binnen het bereik (enkele tientallen meters) van de zender komen, kan deze worden uitgelezen.

Hoe herken ik de egelonderzoekers?
De egelonderzoekers zijn te herkennen aan gele hesjes. Ze zijn te voet of per fiets op pad en gebruiken mobiele VHF ontvanger en handantenne.
Zie je een egelonderzoeker aan het werk? Geef het door via de buurtwhatsapp
De onderzoekers zullen het bezoek aan de wijk altijd aankondigen bij de meldkamer van de politie. Indien u gebruik maakt van een buurtwhatsapp en u ziet een egelonderzoeker in uw buurt aan het werk, dan vragen wij u dit door te geven via de buurtwhatsapp. Zo maken uw buren zich niet onnodig zorgen.

Komen de egelonderzoekers in mijn tuin als daar een gezenderde egel zit?
De VHF zender zendt continu een signaal uit (een beep op een bepaalde frequentie met een bepaalde interval). Wanneer de onderzoekers binnen het bereik (enkele tientallen meters) van de zender komen, kan deze worden uitgelezen. De egel hoeft hiervoor niet te worden gevangen en de onderzoekers hoeven niet uw tuin in.
De egels worden wel gevangen voor periodiek gezondheidsonderzoek. Als er zich op dat moment een gezenderde egel in uw tuin bevindt, dan zullen de egelonderzoekers u eerst toegang vragen tot uw tuin. Wij vragen in dat geval om uw medewerking. Uiteraard bellen zij u niet uit bed. Mocht u niet thuis zijn of slapen, dan wachten zij tot de egel zelf de tuin uitloopt of komen op een later moment terug.

Wat moet ik doen als ik een losgeraakte zender vind?
Wanneer u een gewonde, gezenderde egel heeft gevonden of een losgeraakte zender, Neem contact op met de gemeente Zoetermeer

Wat gebeurt er met de egels als het onderzoek is afgelopen?
Als het onderzoek is afgelopen worden de zenders afgedaan en de egels (mits gezond) weer vrijgelaten. Mocht er toch iets mis zijn dan staat de egelopvang klaar om ze op te vangen.

Egelzenderonderzoek in Zoetermeer en Steenwijk
Zowel in Zoetermeer als in Steenwijk vindt tegelijkertijd het zenderonderzoek plaats. Het onderzoek in Zoetermeer wordt gecoördineerd door Silvavir ecologisch advies. Het onderzoek in Steenwijk wordt gecoördineerd door de Egelwerkgroep Nederland (Zoogdiervereniging). Wij werken nauw met elkaar samen en wisselen kennis en ervaring met elkaar uit.

 

Egelvilla’s van Het Palet

Deze prachtige egel-villa’s zijn gemaakt door de kinderen van basisschool het Palet uit Rokkeveen. Eeen tijd geleden hadden zij een project over egels. Juf Yvette kwam de villa’s cadeau geven aan de egelopvang.


Egels in de opvang juni 2020

30 juni

Sjaantje werd gebracht door een particulier uit Nootdorp. Ze moest haar prachtige villa met zelfgebouwd nest tijdelijk verlaten omdat ze erg hoest.

Midas is gebracht door DA Woerden. Hij heeft een piepende ademhaling en is benauwd.

29 juni

Jaqueline werd vanavond gebracht door haar vinders. Haar kopje zit vol met hele kleine teekjes maar verder lijkt ze redelijk ok

Vanmiddag werd met dierenambulance Leiden Micro gebracht, hij was er erbarmelijk aan toe. Maar hij lijkt toch te gaan opknappen. We houden vol, maar het kan nog alle kanten op.

Pappous is gevonden in het Balijbos, dicht bij de Balijhoeve. Het is een stevige vent maar hij heeft schurft.

Jason is gevonden tijdens bouwwerkzaamheden. Hij lijkt niet veel te mankeren maar hij is ontzettend smerig.

Wat we vreesden is gebeurd: Finn bleek te zwak om er bovenop te komen.

28 juni

Vandaag is Finn naar de opvang gebracht. Ook hij is extreem zwak. We proberen hem te redden maar de prognose is slecht.

Delia is vannacht overleden. Ze had ook eigenlijk geen schijn van kans.

27 juni

Delia komt uit Woerden. Ze is extreem zwak. Mager, uitgedroogd, onderkoeld, ondervoed. We gaan ons uiterste best  doen maar de prognose is slecht.

Francien komt uit Zoetermeer, uit Noordhove. Een stevige dame maar ze heeft een nare pruttel.

Chief is gevonden in Zoetermeer, in Buytenwegh. Hij is een veel te mager mannetje. De video kregen we erbij geleverd

26 juni

Yamas was in een smal putje gevallen en zat helemaal klem. Hij is er uit gepeuterd door een medewerkster van dierenambulance Leiden. Zo te zien heeft hij geen schade overgehouden aan het avontuur. Behalve misschien aan zijn ego.

Voor Adonis uit Noordwijk kwam alle hulp helaas te laat. Hij is vannacht overleden.

25 juni

Vanavond gaat Jaques verhuizen naar een open tuin in Benthuizen.

24 juni

Dierenambulance Leiden bracht Adonis, een veel te mager mannetje uit Noordwijk. Hij heeft groene mest en dat is geen goed teken. We gaan het onderzoeken.

23 juni

Egel Theodora was al teruggehaald uit de uitwentuin omdat het niet goed met haar ging. Haar urine is nu onderzocht en er zat veel te veel suiker in. Zo’n egel kan in de natuur nooit overleven dus de dierenarts heeft haar laten inslapen.

21 juni

Het is geen elegante houding maar hier zien we de onderkant en linker achterpoot van Alexandra. Ze heeft nepnagels gekregen omdat ze er steeds in slaagde haar hechtingen bij haar oor uit te krabben. En een egel kan nu eenmaal geen kap op zoals bij een kat of hond. Na een poos vallen ze er vanzelf af maar dan is de wond inmiddels genezen. De nagels zijn in allerlei kleuren verkrijgbaar en bedoeld om katten er van te weerhouden aan meubels te krabben. Daar staan we niet achter, maar voor de egels kan dit een goede, tijdelijke oplossing zijn.

Alexandra met nepnagels

20 juni

‘s Avonds werd nog Apollo gebracht. Een stevige vent maar met een beschadigd of ontstoken R.oog.

Binnengekomen is Nurul uit Zoetermeer, ze heeft huidproblemen.

En eerder op de dag via dierenambulance Leiden Skimmer. Hij ws in Leiderdorp in een zwembad gevallen. Hij gaat voor de zekerheid aan een antibioticumkuur want hij zou water in zijn longen kunnen hebben.

19 juni

Egeltjes Sebastienne, Noknok en Valerie zijn uitgezet in het Bentwoud en egel Noortje is uitgezet in Kleine Dobbe

De egels Tubbie, Heleen, Jan, Moertje, Tricent en Boef zijn uitgezet en werken mee aan het zenderonderzoek.

17 juni

Meilissa werd gebraht door een meneer uit Bergschenhoek. Ze heeft een vreemde stinkende wond op haar rug. Ze gaat morgen naar de dierenarts. Vannacht krijgt ze antibiotica en een pijnstiller.

Zorba is gebracht door dierenambulance Leiden. Hij is goed op gewicht maar heeft een lichte snotneus.

15 juni

Vanmorgen is egel Sasha naar de opvang gebracht door een particulier. Een stevige jongen maar er zijn zorgen om de geluiden die hij maakt. Er is niet vermeld waar Sasha is gevonden.

Egel Barend is door de dierenarts geëuthanaseerd. Hij had een ernstige neurologische aandoening die niet verbeterde.

Kostas is een flinke vent die door dierenambulance Leiden werd gebracht. Hij is gevonden in Voorschoten, hij lag midden op de weg. Hij heeft inderdaad ergens een klap van gehad want hij had een bloedneus en een afgebroken tand. Zijn grootste probleem is een fikse ontsteking aan zijn rechtervoorpoot. Hij mist daar een teen en dat is gaan ontsteken, al minstens een week geleden. Eigenlijk nog een geluk bij een ongeluk dat hij is aangereden want met deze ontsteking gaat hij het zonder antibiotica niet redden. We doen ons best voor hem.

Gwen, Gijs, Rene en Sanne zijn klaar met de survival-opleiding en mogen het nu helemaal zelf gaan doen in de natuur. Glennis en Grace hebben het heft in eigen hand genomen en zijn uit de opleiding-tuin ontsnapt.

Gisteravond werd egel vrouwtje Nessa gebracht door dierenambulance Leiden. Ze sleepte met haar achterpoten, die waren allebei gebroken. De dierenarts heeft haar uit haar lijden verlost.

14 juni

Dierenambulance Den Haag bracht vanmorgen een stevige egel man, Karel van 1311 gram. Gevonden in Zoetermeer, Segwaert. Hij zou maden hebben maar dat bleken bij nader inzien teken te zijn. Minder erg, maar ook niet fijn.

Vanavond worden Weepu en Nikki uitgezet in het Westerpark. Een hele verrassing.

13 juni

Calla is vanmiddag gebracht door dierenambulance Woerden. Het is een stevige dame van 950 gram. Ze is door de dierenambulance naar een dierenarts gebracht omdat ze sleepte met haar achterpoten. Daar bleek dat er niks mis was met haar poten.

12 juni

Zoekplaatje. Hier zie je Bruno die aan zijn nieuwe leven begint

Nog drie egels zijn uitgezet in de natuur: Kruimeltje in Katwijk a.d. Rijn, Herre in het Cronestijn Park in Leiden en Bruno in het Buytenpark.

Ciaran was een oud mannetje met een heel slecht gebit. Hij kreeg bij de dierenarts een gebitsbehandeling maar bezweek helaas tijdens de narcose aan een hartstilstand.

11 juni

Sanne is vandaag verhuisd naar een uitwentuin in den Haag waar ze mag leren survivallen in de natuur.

10 juni

10 juni

Vrijwilligster Susanne heeft Juwel vrijgelaten. Ze heeft haar wekenlang geborsteld, net zolang tot haar huid weer prima in orde was. Ze is nu met splinternieuwe stekels het bos in.

7 juni

Dimitri komt uit Leiden. Zijn conditie is redelijk maar hij was flink uitgedroogd.

4 juni

Weer een drukke dag. Kwak en Isabel zijn verhuisd naar de Bleiswijkse Zoom. De dames zullen het naar de zin hebben daar.

Kwak op weg naar nieuwe avonturen

Scabbie is helaas overleden, hij was een oude egel met een heleboel kwaaltjes en hij is uiteindelijk van ouderdom gestorven.

Tina is gisteravond gebracht door Dierenambulance Woerden, ze kwam uit Nieuwegein. Ze was zo vreselijk benauwd dat de dierenarts haar heeft laten inslapen.

Leida werd gebracht door dierenambulance Leiden en ze was helaas onderweg al overleden.

3 juni

Vandaag is Brownie gebracht door zijn redster. Hij heeft een beschadigd en ontstoken linkeroog. Hij is al bij de dierenarts geweest. Hij moet voorlopig nog pijnstiller en antibiotica.

Brownies linkeroog

2 juni

Vanmiddag is Noa bij ons gebracht. Hij is te mager en was uitgedroogd. Hij heeft een infuus gehad.

Er zijn er weer vier op zichzelf gaan wonen:

Free, Frummel en Fabulous in Koudekerk aan de Rijn

Holly in het Bentwoud

1 juni

Daphne is vandaag gebracht. Ze komt uit Berkel en Roodenrijs. Het is een forse dame van 1108 gram maar ze heeft veel last van schimmel en ook een beetje schurft.

Belladonna is vandaag vrijgelaten in het Westerpark