Egels in de opvang februari 2018

17 februari
Vanmiddag kwam Esmee, een vrouwtjesegel van 721 gram binnen uit Berkel en Rodenrijs. Ze lag in een speeltuintje met allemaal kinderen erom heen.
Stephan vond dit geen goede zaak en heeft ons gebeld.
Esmee mag wel wat meer wegen. Ze is een beetje smal.
Ze heeft een kale neus, borst en korsten op pootjes. Verder zijn haar nagels erg lang.
We gaan haar mest onderzoeken en een schimmel/schurft behandeling inzetten.

14 februari
Dierenambulance Den Haag had een egel bij Karin afgeleverd. Het is een mager mannetje met vlooien, gevonden aan het Leiwater (Meerzicht). Hij heet Valentijn en hij pruttelt. Temperatuur is normaal.

13 februari
Stekeltje is vanavond door Mieke naar een uitwentuin gebracht. Zijn gewicht is 802 gram.

5 februari
Vanmiddag kwamen onze Yen(van de maandagploeg)en haar vriendin Marja een egeltje brengen. Het diertje liep rond op de stoep. Gelukkig kon ze het vangen en naar ons komen brengen. Het is een klein mannetje, 279 gram, te klein voor de winterslaap. Bram eet goed, was goed warm en alert. Hij zit nu in de warme ziekenboeg. Schattig mooi egeltje. Mest wordt bewaard.
Gevonden op de Gilze-Rijenhof in Nootdorp.

3 februari:
Vanavond is er een nieuwe egel binnen gekomen: Finn. Het is een volwassen, mager mannetje met vlooien en teken. Hij heeft ook schurft. Vindplaats: Heijermanshove. Gewicht: 654 gram.

Specsavers steunt!

In 2016 hebben wij meegedaan aan de actie Specsavers Steunt. Wij waren ontzettend blij dat wij toen als winnaar uit de bus zijn gekomen. In het afgelopen jaar was van elke aankoop welke bij Specsavers is gedaan, een bedrag voor ons bestemd. Vandaag was het dan zover. Kim en Alexandra van Specsavers Zoetermeer kwamen de cheque overhandigen. Het is een geweldig bedrag geworden: € 1404,45. Iedereen die onze egels heeft gesteund willen wij heel hartelijk bedanken. Met dit bedrag kunnen wij weer heel veel egels helpen.

Vlinders doneren handdoeken voor Egelopvang Zoetermeer

Zondag 14 januari hebben John en Astrid een egelmiddag verzorgd bij het IVN in Alphen aan de Rijn. Ze werden heel enthousiast ontvangen en de kinderen hadden hun ouders meegebracht. De kinderen vonden het ontzettend leuk en na de les werden er egeltjes van klei gemaakt. Er zijn heel veel handdoeken etc. ingezameld en er is een donatie gedaan van € 40,00. Al met al een hele leuke middag in een schitterende locatie van het IVN.

Zie ook het onderstaande persbericht. We zijn dus nu ook in Alphen ad Rijn bekend.

http://witteweekbladalphenaandenrijn.nl/deel-je-nieuws-artikel/vlinders-doneren-handdoeken-voor-egelopvang-zoetermeer-333006

Egels in de opvang januari 2018

31 januari:
Vanmiddag belde iemand van de plantsoenendienst uit Zoetermeer. Ze hadden gesnoeid en al het blad tussen de struiken onder de  Bergbrug(Meerzicht)weggehaald. Daarbij hebben ze een egeltje uit zijn winterslaapnest geharkt. Het diertje hebben ze vervolgens aan de kant van een grasveldje gelegd, waar Ita het heeft opgehaald. Omdat het diertje ijskoud is en duidelijk in winterslaap, ligt het nu in de  ziekenboeg(koude gedeelte). Het wordt zoveel mogelijk met rust gelaten.Onbekend nog of het een vrouwtje of mannetje is. De egel van 650 gram heet Jessie, 650 gram.

28 januari:
Egeltje Gwen is gevonden door Gwendy van de woensdagploeg. Gwen is een vrouwtje van 275 gram, ja je leest het goed. Ze is erg apatisch en ondervoed. Ze mag wel zo’n 200 gram zwaarder zijn. Gwen is gevonden in Woerden.

25 januari:
Vanavond zijn twee egels gebracht door dierenambulance Woerden.

Draadje zat in raffia gerold,schaafwonden op haar buik,linker pootje beetje verdikt weegt 681gr ,huid ook beetje droog.
Draadje, is een vrouwtje.Bij het ontrollen vonden we eigenlijk alle pootjes dik (of ze heeft gewoon grote dikke pootjes), en een grotere wond bij het achterpootje. Besloten met haar naar de dierenarts te gaan. De wond bij het voorpootje is goed te genezen, de wond bij het achterpootje is zorgwekkender maar ze krijgt het voordeel vd twijfel. Volgende week vrijdag gaan we met haar terug voor controle.
Ze heeft een warmtematje.

Geintje, een vrouwtje uit Nieuwegein 609 gr ,slechte huid en mega honger.
Bleek bij het ontrollen een grote bult bij haar achterpootje te hebben en ze hield haar pootje opgekruld. De wond stonk ook behoorlijk.We hebben haar even op de grond gezet om te kijken of en hoe ze liep (ja de vloer ontsmet) het duurde even voor ze een stap of drie zette maar onduidelijk of het pootje de oorzaak was of de bult ervoor zorgde dat ze het pootje niet goed gebruikte.
Ook met haar naar de dierenarts gegaan en haar hoefden we helaas niet meer op te halen. De bult was een tumor en open/te ver heen om nog wat te doen.Geintje werd geëuthanaseerd.

19 januari:

Vanavond gebracht: Egeltje Simone. Gevonden aan Nieuwerkerk ad IJssel (Zuidplas). Simone is een vrouwtje van 414 gram. Te licht voor een winterslaap. Verder ziet ze er mooi uit.
Vanochtend is er door de dierenambulance Woerden een egel naar de opvang gebracht. De egel was gisteren al gevonden maar heeft vanwege de hevige storm een nacht in Woerden doorgebracht.De egel heet Storm, is een mannetje en weegt 1126 gram. Storm is onder een omgevallen boom gevonden. De egel is gelukkig niet gewond. Ziet er mooi uit. Er is wel een teek weggehaald.

14 januari:
Reija is vannacht overleden. Ze heeft zelf helemaal niets gegeten. Weigerde alles. De wormbesmetting heeft haar de das omgedaan.

13 januari:
Marley is helaas overleden.

10 januari:
Vanmiddag om 16.00 is er een egeltje gebracht. Het is een ouder vrouwtje, 620 gram, Reija, Westerpark. Gevonden door Gerva Brugman. Veel te mager, wat uitgedroogd, vlooien, veel kleine teekjes. Ook heeft ze wat schilfers op haar achterkantje, dus alert blijven op schimmel.  We vermoeden dat er inwendig ook wel veel ellende aan parasieten zal zitten.Ze was wel alert en warm.

8 januari:
Vanavond is er een egeltje gebracht, een mannetje van 434 gram. Hij ziet er goed uit maar is te klein om de winter door te komen.Gebracht door mevr. Alexandra v. Dorsen, uit Bergschenhoek. Ze zag hem in de tuin scharrelen en ze heeft hem Karel genoemd. Hij heeft goed gegeten.
Wolfje geslacht nog onbekend, 518 gram, is gevonden in het Balijbos. Hij/zij is door de vinder naar Frank de dierenarts gebracht, daar mocht het dier een nachtje blijven logeren.

7 januari:
Dierenambulance Wassenaar bracht vandaag een nieuwe egel. Het is een vrouwtje van 560 gram. Ze hoort wel een stuk zwaarder te zien. De mest zag er vies uit. Op een teentje aan de linkervoorpoot is een klein wondje. Ze heeft vlooien en bleek tandvlees. Ze heet Debsel.
Ferdinand heeft heet helaas niet gered, hij is vannacht overleden.

4 januari:
Vanmiddag heeft de dierenambulance Wassenaar een egel naar de opvang gebracht.
Hij heet Ferdinand, het is een manneke van 391 gram. Ferdinand stond bij een mevrouw aan de deur te krabbelen. Toen zij de deur open deed rende hij haar huis binnen.
Oeps……
Ferdinand ziet er prima uit. Hij heeft alleen hele vieze mest geproduceerd.

3 januari:
Vandaag is binnengebracht egeltje Kaatje, een vrouwtje van 420 gram. Kaatje is in Rotterdam gevonden door de hond van de vindster. Ze was aan het spartelen in grote plassen water. De vindster vond het er niet goed uitzien en heeft haar opgepakt.
Kaatje is een mooi egeltje. Te klein voor de winterslaap. Verder was ze alert maar wel wat lauw, daarom zit ze op een warmtematje. Het diertje produceerde veel mest, Mieke was zo lief om dit gelijk na te kijken. Door het mestonderzoek werd duidelijk dat Kaatje inwendig veel ellende bij zich draagt, o.a haarwormeieren en longworm.

2 januari
Met egel Humphrey ging het niet goed, hij is naar de dierenarts gebracht, deze vond het beter om het dier in te laten slapen.