Dierendonatie Actie Buitenverblijven 

Op de crowdfundingpagina van Dierendonaties kon u geld storten voor buitenrennen voor onze egels. En dat deed u massaal. Binnen 4 dagen was het geld binnen. Top! De rennen zijn in elkaar gezet. We zijn nu aan het inrichten en dan kunnen de egels naar buiten. Intratuin verleende spontaan 10% korting op planten en grond. Bedankt, DierenDonatie.nl en Intratuin, maar vooral alle dierenvrienden die dit project mogelijk maakten

de eerste bewoner

drie nieuwe verblijven

planten van Intratuin

Egels in de opvang augustus 2019

18 augustus.

Vandaag binnengekomen uit Rotterdam, Lara, een klein weesmeisje dat onderkoeld, ondervoed en uitgedroogd was. Bovendien hadden de vliegen haar al te pakken genomen. We gaan haar lekker warm houden en hopen dat ze er bovenop komt.

18 augustus

Onze egelopvang verandert in een rap tempo in een kraamkliniek.

Moeder Alise is op 14 augistus bevallen van 4 kinderen. We denken dat het twee jongens en twee meisjes zijn. Ze heten Adrie, Anne, Arie en Appie.

Moeder Kate is op 13 augustus bevallen van 4 kinderen. We denken dat het allemaal jongens zijn. De namen zijn Kwik, Kwek, Kwak en Kwuk.

De baby’s van Kate

De kinders van moeder Julia die op 28 juli zijn geboren zijn al eigenwijs aan het rondsnuffelen.

Moeder Julia met kinderen

Dochter van Julia

 

 

 

 

 

 

17 augustus

Vandaag zijn 4 heren weer terug de natuur in gegaan:

Strike woont nu in het Balijbos. Hij is weer helemaal gezond

Maarten, Gerrit en Klaas wonen nu in Noord-AA. Klaas loopt rond vlak bij het naaktstrand!

Van links naar rechts: Klaas, Maarten en Gerrit

14 augustus

Het eerst weeskindje van dit jaar: Lotje. Gevonden in Nieuwegein. Van eventuele broertjes of zusjes geen spoor. Ze weegt 91 gram, was wat koud en licht uitgedroogd.

Lotje

11 augustus

Kroosje mocht vandaag terug naar huis. Bente en Keetje zijn uitgezet in het Buytenpark. Ze zullen er alle drie best van genieten.

10 augustus

Hij heeft hard gevochten maar egel Leidje heeft vannacht de strijd gestaakt. Altijd weer verdrietig als we te laat zijn.

8 augustus

Vandaag bracht dierenambulance Leiden een ernstig verzwakt egeltje dat ook nog vol zat met vliegeneitjes en maden. We helpen hem zoveel mogelijk maar de prognose is somber. We hebben hem Leidje genoemd.

Vanavond heeft een van onze vrijwilligers Bente opgehaald uit het Bentwoud. Ze lag daar een tijd op haar zij op een open plek en er was geen beweging in te krijgen. Ze lijkt nu weer helemaal ok en mag waarschijnlijk snel weer terug.

Vanavond kwam ook Keetje uit de Kretastraat in Zoetermeer, ze had vastgezeten tussen een muur en een regenpijp en de vinders hadden moeit om haar los te krijgen. Ze is nu weer ok en ook zij mag spoedig weer haar vrijheid terug.

Met Barry is het helaas niet goed afgelopen.

Hij is gisteren naar de dierenarts geweest. Een neusgat was verstopt met pus en iets rozig. Het neusgat is schoongemaakt. Het leek er op dat het neusschot kapot was. Maar Barry ging de rest van de dag ondanks medicatie alleen maar achteruit. Vanmorgen was hij ontzettende benauwd en er zat niks anders op dan de dierenarts opnieuw te bellen, maar dit keer voor euthanasie.

7 augustus

Vanavond kwam egel Strike uit Nieuwegein. Hij wil zijn R.achterpoot niet gebruiken maar de reden is nog niet duidelijk. Hij heeft een pijnstiller gehad en misschien wil hij dan gaan lopen zodat we kunnen zien wat er aan de hand is.

Enige uren later zagen we dat het prima gaat met Spike. Oordeel zelf:

Strike video

Vandaag werd egeltje Dinsdag gebracht. De vindster had al gezien dat ze er erg aan toe was. Gelukkig maar, want er is haar veel leed bespaard. Haar neusje werd langzaam weggevreten door een tumor, waardoor ze bijna niet meer kon ademen. Ze heeft eerst een pijnstiller gehad en is later door de dierenarts geëuthanaseerd.

6 augustus

Hekkensluiter van deze drukke dag was een verliefd stel dat eigenlijk niks bleek te mankeren. Jut en Juul worden dan ook vanavond weer uitgezet.

Binnengekomen is Kees uit Pijnacker. Hij is heel benauwd en heeft daar ook direct medicijnen tegen gekregen. Mestonderzoek moet uitwijzen of de benauwdheid door inwendige parasieten wordt veroorzaakt.

Een van onze vrijwilligers heeft een egeltje gered dat op straat liep. Pas toen we haar in een hok wilden plaatsen zagen we dat ze een baby van ca. 1 week bij zich had. Bizar. Ze moet op de loop zijn gegaan toen haar nest werd verstoord en had daarbij nog 1 jong aan de tepel. Helaas hebben we ondanks een uitgebreide zoektocht de rest van het nest niet kunnen vinden. Moeder en kind maken het goed. Ze heten Abercrombie en Alex.

Binnengekomen uit Voorhout Stanley, heel zwak, onderkoeld, ondervoed en uitgedroogd. Heeft een infuus gehad en we duimen voor hem.  Hij is echter toch na enkele uren overleden.

Opgehaald in Berkel en Rodenrijs: Barry, 650 gram, flinke neusholteontsteking, wellicht een tumor, gaat morgen naar dierenarts,

5 augustus

Wat je noemt blue monday:

Egeline heeft de strijd vannacht opgegeven. Ze was veel te zwak.

Jan had een ernstige ontsteking en de dierenarts vond het beter om hem in te laten slapen.

Ivy die had vastgezeten in kleefkruid bleek toch een gebroken voorpoot te hebben. Ook zij is ingeslapen.

3 augustus

Jan komt uit Wassenaar. Hij werd vanavond laat nog gebracht door de Dierenambulance. Heeft een vreemde scheve kop, die aan de R.zijde dik is. Misschien een oorontsteking of een abces. Hij heeft antibioticum gehad.

Egeline, vrouwtje, is er slecht aan toe. Vliegeneitjes, teken, ondervoed, uitgedroogd en onderkoeld. We gaan haar zoveel mogelijk helpen.

Er zijn vandaag veel egeltjes in de problemen gekomen. Vanavond werd Bonkie gebracht, hij komt uit Leiden. Heeft een kale, schurftige neus en had wat teken. Hij heeft ook een dikke ontstoken piemel

Vanmiddag werd Ivy gebracht. Hij komt uit Rotterdam. Hij heeft vastgezeten in kleefkruid en zijn R. voorpoot is erg opgezwollen. Hij krijgt pijnstilling en als de poot wat geslonken is gaan we die nader bekijken. Eventueel wordt het een bezoek aan onze dierenarts.

Binnengekomen: Spikey. Hij heeft een pruttel en hij hoest. We gaan zijn mest onderzoeken op inwendige parasieten en geven hem dan de juiste medicijnen.

Hoe egel Kroosje aan zijn naam kwam…

Egel Kroosje was in de vijver van Hotelboerderij Akkerlust in Stompwijk gevallen. Hij zwom rondjes maar kon er niet uit komen. Gelukkig is hij gezien en uit het water gevist. Er worden nu rubbermatten over de vijverrrand gelegd om te voorkomen dat er nog meer slachtoffers vallen. Kroosje maakt het inmiddels goed. Als hij weer helemaal beter is willen zijn redders hem graag terug!

Egels in de opvang juli 2019

31 juli

Weer een blijde gebeurtenis. Molly is vannacht moeder geworden van 4 dochters. De dametjes hebben de namen Marit, Michelle, Maxima en Maria gekregen. Moeder en dochters maken het goed.

Maria, Marit, Michelle en Maxima

30 juli

Jonny arriveerde vandaag per dierenambulance Leiden. Hij komt zelf uit Voorschoten en heeft daar lang in een vijver gezwommen maar is er gelukkig uitgevist. Hij krijgt een antibioticum.

29 juli

Scout Siem van 9 jaar zag een egel de straat oversteken en hij wist dat egels overdag slapen.  Okkie heeft hij haar genoemd,  een flinke dame van 1106 gram. Ze is onrustig en moet wellicht bevallen. Haar nest is nagekeken, er zaten geen jongen in. Ze is waarschijnlijk verstoord doordat er in de buurt bomen worden gekapt.

28 juli

Julia is vannacht moeder geworden van 3 kleine schatjes. De drie jongetjes heten  heten Joris, Japie en Jona. Julia lijkt een zorgzame en relaxte moeder dus we hopen dat alles goed blijft gaan. We hebben haar van harte gefeliciteerd. Vader Romeo konden we niet feliciteren want die loopt sinds begin deze maand alweer buiten rond.

Joris, Japie en Jona

Binnengekomen: Magnus uit Gorinchem. Heeft een zwaar ontstoken teen en gaat morgen meteen naar de dierenarts.

27 juli

Pukkie en Knor zijn afgereisd naar Rheden. Heerlijk voor ze.

Choco heeft de strijd vannacht opgegeven. Hij ging al niet lekker en de dierenarts schatte zijn kansen niet hoog in en dat bleek terecht. Choco had gisteren al nauwelijks gegeten, wou niet slikken en was flink afgevallen.

26 juli 

Isley had het heeeeel warm. Hij lag in de hitte (37 gr.) op de stoep te pruttelen. In de opvang kan hij wat afkoelen en extra vocht krijgen.

24 juli

Boots had veel last van de warmte (37 graden nu) en was wat uitgedroogd. Hij komt uit Zoetermeer. Hij heeft al een infuus gehad.

Emma is vanmorgen vroeg gearriveerd. Een stevige (zwangere?) dame van 915 gram met heel veel dorst. Verder lijkt er weinig mis.

Willow lag vanmorgen plotseling dood in haar hok. Nare schok want het was totaal onverwacht. Ze leek het prima te doen en was al wat aangekomen.

23 juli

Choco is vandaag gebracht door Dierenambulance Woerden. Hij is er slecht aan toe. Flinke huidontstekingen als gevolg van schurft en een heftig ontstoken piemel. Hij heeft inmiddels een batterij aan medicijnen gekregen.

Henkie’s toestand wilde niet verbeteren. De darmontsteking leek eerst voorbij en kwam toen dubbel zo hevig terug. Medicatie hielp niet meer. Hij is door de dierenarts geëuthanaseerd.

22 juli

Willow is bij ons opgenomen. Een veel te mager dametje dat flink uitgedroogd was. Bovendien zat ze vol met mieren, waarschijnlijk heeft ze in een mierenhoop gelegen. Ze heeft ook nog schimmel/schurft. De eerste twee problemen zijn inmiddels verholpen, aan de schimmel moeten we nog werken. We gaan haar vertroetelen.

21 juli

Twee happy ladies: Truus en Toosje. Ze zijn vandaag terug naar huis, naar de tuin waar ze al heel lang komen eten en drinken.

18 juli

Drie nieuwe klanten vandaag:

Henkie uit Zoetermeer, gevonden door ex-vrijwilligster Susanne. Uitgedroogd, ondervoed, koud en met een pruttel. We hopen dat hij het haalt.

Klaas uit Montfort. Hij was bijna verdronken en moet antibioticum omdat hij water in zijn longen heeft geregen.

Maggie uit Nieuwegein. Zij heeft vastgezeten in een hek. Geen uitwendige verwondingen en we hopen dat ze ook geen inwendige schade heeft. Tot nu toe maakt ze het goed.

Helaas nog een verdrietig bericht. Charlie is afgelopen maandag naar de dierenarts geweest. Hij was erg benauwd. Met andere medicijnen zou hij na 3 dagen minder benauwd moeten zijn. Helaas werd het steeds erger. De dierenarts heeft hem geëuthanaseerd.

19 juli

Pebbles is vandaag uitgezet in de Horsten in Voorschoten.
Pebbles is 23/11/2018 met een gewicht van 320 gram bij ons binnengekomen. Inmiddels weegt ze 1129 gram😊.
Het arme dier had een abces op haar bolletje en haar linker oog was beschadigd en zwaar geïnfecteerd.
Ze heeft de nodige operaties, wondcorrecties en antibioticakuren meegemaakt maar vandaag kreeg ze haar APK  keurmerk

Pebbles

17 juli

Noa en Ade zijn uitgezet in het Bentwoud. We wensen ze een fijn leven daar.

Noa

Ade

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel triest, maar Takkie heeft het niet gehaald. Hij was te ver heen om nog terug te keren.

16 juli

Gevonden bij het Balijbos egeltje Takkie. Dit ventje is zo erg uitgedroogd en ondervoed dat we eerst zijn vochtgehalte op peil gaan brengen voordat we hem  -voorzichtig en met kleine beetjes-  gaan voeren. Zijn darmen zijn nu te zwak om een maaltijd aan te kunnen.

Het is heel verdrietig dat Robbie, die zo hard heeft gevochten om te herstellen, toch aan zijn darminfectie is bezweken.

15 juli

Arme Sisi, die 3 juli binnenkwam met een bloedneus, bleek toch een hersenbeschadiging te hebben. Ze was doof, blind en kon niet ruiken. Toe haar conditie niet verbeterde heeft de Dierenarts haar laten inslapen.

14 juli

Opgehaald uit Stompwijk bij hotelboerderij Akkerlust egel Kroosje. Hij was daar in de vijver gevallen en half verdronken.

Mandi is vanavond uitgezet in het Cronestijn park in Leiden. Het zal haar daar best bevallen.

Mandi gaat haar nieuwe thuis verkennen.

Helaas heeft Matthijs, die gisteren binnenkwam, het niet gered. De oude man was niet meer opgewassen tegen onderkoeling en ondervoeding.

13 juli

Een drukke dag. Verdrietig was dat egel Tobias die gisteravond werd gebracht toch plotseling is overleden.

Egeltje Diva en Nijs zijn terug naar huis. Die hebben een fijne avond.

Alisa is binnengebracht omdat ze bijna was verdronken.

Matthijs is een wat oudere egel, hij was uitgedroogd, onderkoeld en ondervoed.

Hector was in een bak gevallen en heeft zijn pootjes stuk gekrabt in een poging er uit te klimmen. Hij is ook doodmoe.

En laat op de avond kwam ook nog Kate. Ze heeft heftige schud-buien. Het is een neurologisch probleem of vergiftiging. De dierenarts moet uitsluitsel brengen.

12 juli

Egeltje Tobias arriveerde uit Woerden. Ook hij was koud, ondervoed en uitgedroogd.

11 juli

Vandaag is Rozen binnengekomen. Een verzwakt, ondervoed en uitgedroogd egelmeisje. We gaan haar vertroetelen.

9 juli

Opgehaald op de Wijnberg in Zoetermeer: Robbie. Uitgedroogd, uitgeput en ondervoed. Hij heeft een infuus gehad. Hopelijk gaat hij snel zelf eten.

Romeo is uitgezet. Hij is naarstig op zoek naar de volgende Julia.

Jack heeft sinds gisteravond ook zijn vrijheid terug.

Vannacht is Freek overleden. De combinatie hele slechte conditie en diarree is hem toch fataal geworden.

8 juli

Vanmiddag is Freek uit Leiden gearriveerd. Hij is gevonden in een paardenstal en heet daar van iemand die het ongetwijfeld goed bedoelde melk gekregen. Freek was al ondervoed en uitgedroogd dus dat kon hij echt niet gebruiken. Hij krijgt infuus tot de diarree ophoudt.

Vanmiddag is Snik gebracht.We hadden hem zo genoemd omdat we direct zagen dat er niets meer aan te doen was. Grote ontstoken wond op zijn rug. De dierenarts was het met ons eens en heeft uit zijn lijden verlost.

4 juli

Gefinisht in onze opvang zwemmer Maarten. Hij weegt 856 gram en hij lag in het water aan de Singel in Woerden. Koud, nat en met een flinke rochel. Koud en nat is inmiddels opgelost, we moeten nog zoeken naar de oorzaak van de rochel.

3 juli

Vanavond is Aaron uitgezet in het Westerpark. Het zal hem daar best bevallen.

3 juli

DA Woerden bracht 2 egels die er slecht aan toe waren. Beide zijn bij de Dierenarts geweest. Een is door hem geëuthanaseerd, ze had een verbrijzeld pootje en diverse abcessen. De andere heeft een pijnlijke kop en een bloedneus, zij krijgt pijnstilling. We hebben haar Sisi genoemd.

2 juli

Vanavond is Lagret uitgezet in Zevenhuizen. De dame weegt maar liefst 1339 gram.

Lagret op weg naar de vrijheid

2 juli

Hallo Douwe en Blanche van der Meer,

Omdat we steeds een foutmelding krijgen als we jullie proberen te mailen met een antwoord over Pelle doen we het maar op deze manier:

We hebben het even nagekeken en we vonden het volgende bericht van een lid van ons medisch team:

9-1-2019

Vanochtend is Pelle met een gewicht van 975 gram naar een tuin in Leidschendam gebracht.

Hij had zijn pootjes kapot gelopen in de opvang.

Hij zat nog in een behandeling tegen coccidiose.  Ik heb toen zijn kooi vol met aarde en hooi gedaan. Zijn slaapzak vervangen  door een huisje. Nou dat vond hij wel leuk maar niet voor lang. Hij was het zat.

Gelukkig had ik nog een adres waar hij terecht kon.

Meneer kan nu genieten van kippen, ezels, een schuur, een kas, een mega grote tuin en zich vergapen aan een boerderij uit de 17e eeuw. 

Omdat hij naar een grote uitwentuin is gebracht is dit niet gemeld op de website, waarvoor onze excuses.

1 juli

Love is in the air…..

25-jarig bestaan Egelopvang Zoetermeer

Op zondag 23 juni was het feest op de Stadsboerderij het Buitenbeest. We hebben daar ons 25-jarig bestaan gevierd. Het was een gezellige dag op een hele mooie locatie maar door de hitte (29 graden) was het niet al te druk. De kinderen lieten zich echter niet weerhouden door de hitte en hebben zich vermaakt met leuke activiteiten.